×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Sertéstartás: betiltani nem merik, de korlátozzák

2021.02.17 - 15:29
Megosztás:
Sertéstartás: betiltani nem merik, de korlátozzák
Magyar Lóránd / Fotó: Czinzel László
A mezőgazdasági minisztérium honlapján február 13-án megjelent közlemény szerint a sertéstartásra vonatkozó korlátozások célja, hogy biztonságos feltételeket írjanak elő az ezzel foglalkozóknak.

Több éve lehet tapasztalni arra irányuló kísérleteket, hogy beszüntetéssék a háztáji állattartást. Mivel eléggé nagy az ellenállás az ilyen jellegű intézkedésekkel szemben, egyetlen kormány sem vállalja fel a tiltó törvény életbe léptetését, mindig a korlátozó intézkedésekkel próbálják elvenni a gazdák kedvét az állattartástól.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta, hogy két kategóriát fognak megkülönböztetni az állattartással kapcsolatosan, mégpedig a kereskedelmi farmok és a családi kisgazdaságok kategóriáját. A nem kereskedelmi farmok családi használatra nevelhetnek sertéseket (maximum ötöt), anélkül a kötelezettség nélkül, hogy bármilyen jogi formába szerveződjön a gazda. Az öt disznónál nagyobb gazdaságok kereskedelmi farmnak vannak minősítve, ezek meg kell hogy szerezzék az összes jóváhagyást a működési engedély kibocsátásához. Ezt azért találta ki a minisztérium, hogy valamilyen szinten megakadályozza az afrikai sertéspestis terjedését. Ezzel azt érik el, hogy a kicsiket abba a helyzetbe hozzák, hogy nem tarthatnak kocát, mert azzal megnövekszik az állatállomány. Ez egy nagyon hibás elképzelés, a kormánynak kellene pénzt szánnia arra, hogy a kisgazdák tudják biztosítani a minimális feltételeket, hogy tudják megakadályozni a sertéspestis terjedését. A bukaresti vezetésnek észre kellene vennie, hogy nagy különbség van az erdélyi, partiumi és a déli gazdák között. Erdélyben teljesen más körülmények között történik a sertéstartás, mint délen. Délen valóban az a szokás, hogy tavasszal kiengedik a disznókat a mezőre, és csak ősszel terelik haza azokat, ami valóban hozzájárul a sertéspestis terjesztéséhez. De ez sem Erdélyben, sem a Partiumban nem így működik, tehát nem kell(ene) ugyanazt a törvényt alkalmazni országos szinten. Ha a kormány be akarja tiltani a háztáji sertéstartást, ne úgy tegye, hogy korlátozza a sertések számát, hanem mondja ki egyértelműen, hogy betiltja a háztáji sertéstartást! Ezt a döntést azonban senki nem meri felvállalni. Ennek az lesz a következménye, hogy a gazdák csak öt sertésre kérnek fülszámot, a többit pedig fülszám nélkül tartják majd. Még inkább fog működni a feketekereskedelem. A családi fogyasztásra szánt sertéseket tartó gazdaságok országos aránya két százalék alatti.

Románia a hazai sertéshúsigény 25–27 százalékát importálja, s ha leszűkítik a hazai sertéstartást, ez az arány növekedni fog. Az agártárca tervezetének életbe léptetéséhez nem szükséges a mezőgazdasági bizottság, a parlament jóváhagyása, lévén, hogy miniszteri rendelet — szögezte le Magyar Lóránd.

Elek György

Jó hír a sertéstartóknak
Visszavonja a mezőgazdasági miniszter azt a rendelettervezetet, amely ötre korlátozta volna a háztáji, saját fogyasztásra szánt sertések számát, közölte Magyar Lóránd parlamenti képviselő.
Johnson: március 8-án kezdődhet a korlátozások enyhítése Angliában
Március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában — közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson egyenes utalást tett arra, hogy a nyitás első lépéseként a diákok visszatérhetnek az iskolákba.
Magyar Lóránd: ne korlátozzák a sertéstartókat!
Az RMDSZ szakpolitikusai a napokban egyeztettek a mezőgazdasági miniszterrel a sertéstartást szabályozó rendelettervezet kapcsán. Adrian Orosz ígéretet tett arra, hogy minden érintett számára elfogadhatóvá alakítják a jogszabály végső formáját.
Cookie