×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Sertéspestises vaddisznók

2020.11.21 - 09:33
Megosztás:
Sertéspestises vaddisznók
A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei november 13. és 19. között százötvenegy esetben végeztek ellenőrzéseket.

25 vadászterületen 257 elhullott vaddisznóra találtak, ezek közül 201-ben mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a sertéspestist, 56 elhullt állat tesztje viszont negatív lett. A megye 49 vadászterületén elejtett 2544 vaddisznó közül 122 laboratóriumi tesztje mutatta ki a sertéspestis-fertőzést, 2422-é azonban negatív lett. A DSVSA szakemberei ugyanebben az időszakban 91 esetben végeztek ellenőrzéseket olyan cégeknél és magánszemélyeknél, ahol állati eredetű élelmiszereket dolgoznak fel, szállítanak, raktároznak és forgalmaznak. Ebben az időszakban tízezer lejre bírságolták egy komorzáni pékség tulajdonosát, mert nem tartotta be az üzemeltetésre vonatkozó szabályokat. A DSVSA közleménye szerint ma 9–13 óra között Szatmárnémetiben a Szamos-piacon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban az élelmiszerpiacokon végzik el sertéshús trichinellózistesztjét.

Különbséget kell tenni a háztáji és az ipari sertéstenyésztés között
Magyar Lóránd parlamenti képviselő szerint az elmúlt években a romániai mezőgazdaság, pontosabban az állattenyésztés legnagyobb problémája az afrikaisertéspestis-járvány volt, amelynek a nem megfelelő kezelése csődközelbe juttatta az ágazatot.
ANSVSA: 529 sertéspestisgócot tartanak nyilván az országban
Országszerte 529 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg - közölte szombaton este az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).
Korlátozzák a személyes ügyintézést a DSVSA-nál
Figyelembe véve, hogy rohamosan nő a koronavírussal megfertőzöttek száma, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság minimálisra korlátozza a személyes ügyintézés lehetőségét — tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény vezetése.
Cookie