×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Egészség

Segítsünk „feldolgozni” az ünnepeket!

2020.12.22 - 15:33
Megosztás:
Segítsünk „feldolgozni” az ünnepeket!
Fotó: api.macaronikid.com
Amikben a legnagyobb hiányt szenvedtünk ebben az évben, azok a találkozások. Ha mégis megkockáztatjuk, hogy beltéren találkozzunk, amit a szakemberek egyáltalán nem javasolnak, akkor csakis maszkban tegyük! Az ünnep ideje alatt is vigyázzunk magunkra és egymásra!

Régen volt szükségünk annyira egy jó karácsonyra, mint idén… Sajnos a járvány jelenleg nagyon erős, sokan fertőzöttek, ezért nem érdemes kockáztatni. Küszöbön az oltás, és reális esély van arra, hogy nemsokára be tudjuk pótolni mindazokat a nagy öleléseket, ünnepi lakomákat, amikről most kénytelenek vagyunk lemondani.

Ugyanakkor most van lehetőségünk friss szemmel ránézni arra, hogy mire is van igazán szükségünk, és talán új tradíciókat is bevezetni. A magyarországi Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társaságának több szakembere — dr. Erlaky Hajna, dr. Kutas Kata, dr. Kárászi Éva, dr. Losonczi László, dr. Onozó Beáta, dr. Tordas Dániel és dr. Pölöskey Péter — összeállítást készített arról, hogyan legyünk szeretetben és biztonságban együtt a 2020-as év karácsonyán. A gyermekorvosok szerint „tervezzük meg az ünnepeket”, hogy hogyan tudjuk ünnepivé varázsolni ezt a furcsa, szomorkás év végét, hogyan tudunk segíteni a családunknak, hogy fel tudja dolgozni amiatt érzett csalódottságát, hogy idén más lesz az ünnep.

Az 1–3 éves korosztálynál fókuszáljunk a minőségi, együtt töltött időre, ne törődjünk az apró részletekkel — javasolják. Ennek a korosztálynak nem lesznek még részletes emlékei erről az évről, inkább csak érzései, hangulati emlékei. Nekik a legfontosabb a nyugodt, együtt töltött idő, amikor szüleik szeretettel és türelemmel fordulnak feléjük: az egyszerű, kis dolgok okoznak örömet nekik. Ezeket szem előtt tartva tervezzünk közös családi programokat, élvezzük a szabadban töltött időt, és játsszunk sokat velük!

A 4–6 éves gyerekek már megélik a veszteségeket, velük alakítsunk ki új ünnepi hagyományokat! Közösen találjunk ki új szokásokat az ünnephez kapcsolódóan, amiket aztán „karanténtradícióként” továbbvihetünk — például süssünk együtt valami újfajta süteményt! A személyes találkozások helyett találjunk ki vicces, online bulikat, írjunk képeslapokat, leveleket szeretteinknek! Beszéljünk velük őszintén arról, hogy megértjük, ha mérgesek vagy szomorúak azért, mert nem találkozhatnak a nagyszüleikkel, barátaikkal ebben az időszakban. Próbáljunk pozitív gondolatokat megfogalmazni az új helyzettel kapcsolatban, például „így, hogy nem kell annyi helyre menni karácsonykor, több időnk lesz játszani”.

A 6–12 éves gyerekeknek már meg kell birkózniuk a „holiday blues-zal”, segítsünk megerősödniük a nehézségekben — írják a gyermekorvosok. Ebben az életkorban a gyerekek már megértik, miért van szükség korlátozásokra. Erősítsük meg őket abban, hogy normális, ha mérgesek, szomorúak a korlátozások miatt. Ne feledjük: ha most segítünk nekik megküzdeni a nehézségekkel, az később a gyerekeket erősíti. Próbáljuk meg velük együtt közösen kitalálni, hogy mitől lehet különleges és vidám most az ünnep!

A 13–18 éves korosztállyal beszélgessünk sokat, hallgassuk meg őket. A kamaszok gyakran nem igényelnek mást, csak hogy valaki meghallgassa őket: biztosítsuk őket arról, hogy itt vagyunk, és van fülünk hallgatni. Biztassuk őket, hogy vegyenek részt önkéntes munkában, a környékünkön lévő jótékonysági akciókban, mert ez is sok pozitív energiát adhat nekik. A felnőttek se feledkezzenek meg magukról, hanem találják meg a módját, hogy legyen alkalmuk feltöltődni, például sétával, futással — tanácsolják. Fogadjuk el, ha dühösek vagyunk, vagy szorongunk a járvány miatt! Próbáljunk meg vidám, ünnepi hangulatot teremteni magunk körül, és akkor a gyerekek is átveszik tőlünk.

Személyes találkozások

Amikben a legnagyobb hiányt szenvedtünk ebben az évben, azok a találkozások. Lehetőleg csak kültéren találkozzunk! A szabad levegőn a koronavírus gyorsan kikerül a légtérből, maszkhasználattal találkozhatunk a nagyszülőkkel, de csak a szabadban. Érdemes jól felöltözni, és olyan programot tervezni, ami mozgással jár: kísérletképpen kipróbálhatjuk a „fitt karácsony” verziót, hátha egyes elemeit hagyományként megtartjuk. A mozgás nappali fényben jót tesz a melatonintermelésnek, a legjobb antidepresszáns, csökkenti a vérnyomást, átmozgatja az ízületeket, gyorsítja az anyagcserét. Meglátjuk, milyen idő lesz: kirándulunk, sétálunk, biciklizünk vagy hóembert építünk. Ahol van kert vagy háziállat, még több közös időtöltésre nyílhat lehetőség. Rakhatunk tüzet, és a bográcsot, a grillt is beizzíthatjuk, kinti fenyőt is díszíthetünk, vagy egyszerűen csak menjünk el a nagyi ablaka alá, és egy gyertyával a kezünkben énekeljük el a „Mennyből az angyalt” — adnak ötletet a gyermekorvosok. Ha mégis megkockáztatjuk, hogy beltéren találkozzunk, amit a szakemberek egyáltalán nem javasolnak, akkor csakis maszkban tegyük!

Akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, biztonsággal találkozhatnak bárkivel? — teszik fel sokan a kérdést. A szakembereknek viszont erre egyetlen korrekt válaszunk van: sajnos nem tudják. Az adatok alapján előfordulhat, ha nem is nagy százalékban, hogy valaki a fertőzést követő 3 hónapban újból elkapja a fertőzést, és tünetmentesen terjesztheti a kórokozót, megfertőzhet másokat.

Mindannyiunknak nagyon hiányoznak a szeretteik, erre megoldás a telelátogatás: ugyan a személyes találkozás erejével nem ér fel a modern technika használata, de ha úgy döntünk, párórás találkozó miatt nem utazunk idén több száz kilométert, akkor éljünk a lehetőséggel! A nagyszülőknek nagyon fontos a kapcsolattartás az utánuk jövőkkel, hogy ha lehet, láthassák, hallhassák az unokákat. 2021 a gyógyulás éve lesz, addig is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! — összegzik a gyermekorvosok.

B. K.

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie