×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Segítsenek bölcsen, ne legyenek naivak!

2021.04.07 - 19:00
Megosztás:
Segítsenek bölcsen, ne legyenek naivak!
Támogatás előtt bizonyosodjunk meg, hogy az adománygyűjtés valóban hiteles, és jó célt szolgál — kéri szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány.

Nehéz és furcsa időket élünk, amelyekre sokunk nem is gondolt volna. A járvány sok ember életét felforgatta, különösen a krónikus betegekét, akik kétségbeesetten keresik a körülöttük élők segítségét, támogatását. Sajnos előfordul, hogy ez nem mindig a legszerencsésebben alakul, olykor pedig akár az alapgondolattól eltérő szándékkal is találkozhatunk. Szerencsére mindig akad valaki, aki gyorsan válaszol a különösen a közösségi médiában megjelenő segítségkérésekre anélkül, hogy elgondolkodna azon, vajon a felajánlott és átutalt támogatás valóban eljut-e az azt igénylőhöz.

„Nézzenek utána a különböző csoportokban megjelent humanitárius felhívásoknak! Előfordulhat, hogy olyan emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik nincsenek tudatában annak, hogy valójában mire vállalkoztak, mire toboroznak vagy gyűjtenek. A támogatások könnyen ellenőrizhetetlen utat vehetnek, az önök nemes gesztusai pedig nem érnek célba, pedig az egész igencsak humanitárius gyűjtésnek tűnt. Gyakran akadnak olyan meggondolatlan hirdetések, melyek felhívásként hatnak, kihasználják a közösség jóindulatát és nagylelkűségét, különféle üzenetekkel próbálják érzékennyé tenni az embereket, és felhívni a figyelmüket a segítségnyújtásra, aztán valahogy mégis egyik napról a másikra eltűnnek a számlára kapott pénzzel. Végül pedig az, akinek gyűjtenek, valódi támogatás nélkül, csak ígéretekkel marad. Az pedig egy újabb aggály, hogy ha célba is ér a pénzadomány, azzal mit kezdenek a támogatott személyek. Arról nem is beszélve, hogy bár kell az anyagi biztonság is a betegnek, de sokszor nem azon múlik. Erről mindenképp konzultáljunk a beteget kezelő szakorvossal, esetleg a beteget pártfogásába vett civil szervezettel, ők már többet tudnak. A kellemetlenségek elkerüléséért ajánlott, hogy a különböző társadalmi igényű emberek megsegítése érdekében csak szakavatott, működési engedéllyel rendelkező szervezeteknek adományozzon. Az is ajánlott, hogy csak a rászoruló nevére vagy ennek érdekében nyitott civil szervezeti bankszámlára utaljon pénzt, más magánszemély bankszámláira pedig kellő körültekintéssel. Kérjen információt/bizonyítékot az adományozott pénz elköltéséről! Önnek joga van ehhez” — írja az alapítvány közleménye.

A Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programja az onkológiai betegségekben szenvedő gyermekek és családjaik számára nyújt pszichoszociális támogatást. A program akkreditált, és 19 éve működik Szatmár megyében. A program keretén belül olyan nehéz sorsú családokat támogat az alapítvány, amelyekben onkológiai betegségben szenvedő gyermekek vannak, és lehetővé teszi számukra egy-egy külön számla nyitását az adományok gyűjtésére. Az adományozott pénzösszeget szigorúan csak a kedvezményezett és annak családjának a javára lehet felhasználni, valamint biztosítani kell az átláthatóságot mind az alapítvány, mind a kedvezményezett esetében.

Legyen gyors, figyelmes és bölcs akkor, amikor segítséget nyújt embertársainknak! Ha ezzel nehezen boldogul, vegye fel a kapcsolatot az alapítvánnyal vagy más akkreditált egyesülettel, szervezettel, bízhat eligazításukban — zárul az alapítvány közleménye.

SZFÚ

Támogatásra jogosultak a pályakezdő fiatalok
Akik regisztrálnak az AJOFM-nél, és egy évre munkába állnak, elhelyezkedési bónuszt kapnak.
Támogatókat keres tevékenysége folytatásához
A nagykárolyi Furever Home – Romania Cat Rescue civil szervezetnek továbbra is támogatásra lenne szüksége, hogy gondozni tudja az utcáról megmentett és befogadott kóbor macskákat.
Erdőgazdálkodási támogatásokat hagyott jóvá a kormány
A kormány jóváhagyta a 30 hektárnál kevesebb erdővel rendelkező tulajdonosok erdejének őrzését, valamint azokat az összegeket, amelyekkel a T1-es és T2-es besorolású véderdők tulajdonosait kifizetik.
Cookie