×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Segítség a tragédia feldolgozásához

2021.01.13 - 16:35
Megosztás:
Segítség a tragédia feldolgozásához
A szeretetszolgálat szakemberei már az első napon gőzerővel fogtak hozzá a segítségnyújtáshoz / Fotók: Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat
Gyenes Kincső, a szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági vezetője számolt be szerkesztőségünknek arról, hogyan zajlik az az országos szintű segítségnyújtási akció, amelyet a csíkszeredai tűzvész áldozatainak támogatása érdekében indítottak.

Amint már arról korábban beszámoltunk, óriási károkat okozó tűzvész pusztított a csíksomlyói nyomornegyedben január 7-én este. Bár a tragédia emberi életeket nem követelt, a szél miatt rohamosan terjedő lángok húsz házat égettek szénné. A helyi hatóságok azonnal közbeléptek, és összesen 252 személyt az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen. Az országos szintű segítségnyújtási akcióból a szatmári civil szervezetek is kivették a részüket. A Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezetének szakemberekből és önkéntesekből álló csapata vasárnap indult útnak, hogy minden tudását felhasználva támogassa a rászorulókat.

Kérésünkre Gyenes Kincső, a szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági vezetője és szociális munkása beszámolt arról, miképpen zajlik a segítségnyújtás, illetve arról, hogyan viselik a jelenlegi körülményeket a tragédiát átélt gyermekek és családjaik. „Amikor megtörtént a tragédia, a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szakemberei és önkéntesei azonnal a bajbajutottak segítségére siettek, és mozgósították az egész országot. Mi vasárnap tudtunk elindulni, miután megszerveztük az itthoni teendőket, hiszen itt sem állhat le az élet. Vacsoraidőben érkeztünk meg Csíkszeredába, ahol már be is osztották csapatunkat. A vacsoráztatásban kellett segítséget nyújtanunk, utána pedig ruhaosztásra került sor. Így gőzerővel dolgoztunk már az első napon” — fogalmazott Kincső a segítségnyújtási akció első napjáról.

hirek/2021/januar/13/maltai1.jpeg
A segítségnyújtásnak és a törődésnek köszönhetően jó az emberek hangulata, viszont időre van szükségük, hogy feldolgozzák a történteket

Az ifjúsági vezető elmondta, hogy a szatmári alakulat fő feladatkörébe olyan programok és foglalkozások szervezése tartozik, amelyek segítenek feldolgozni azokat a negatív élményeket, amelyeken az otthonaikat elvesztő emberek átestek. „Elsősorban tanácsadással foglalkozunk. Olyan mentálhigiénés programokat szervezünk, amelyek segítségével megpróbáljuk elfeledtetni az emberek problémáit, bár jól tudjuk, hogy nem könnyű egy ilyen tragédiát feldolgozni. Két csapatban dolgozunk, az egyik csapat a gyermekekkel foglalkozik, míg a másik a szülőkkel. Van egy keretprogram, amihez alkalmazkodunk. A reggeli, az ebéd és a vacsora pontos órarend szerint zajlik, az étkezések között pedig a különböző programjainkat bonyolítjuk le. Ami a programokat illeti, az emberek nagyon jól együttműködnek velünk, részt vesznek a foglalkozásokon. Így számukra még a jelen körülmények között is jobban telik az idő, és ami még fontosabb, hogy könnyebben feldolgozhatják mindazt, amin keresztül mentek. Rendkívül hálásak, és ezt nem félnek kimutatni. Elmondásuk szerint már az is sokat segített nekik, hogy a tragédiát követően azonnal a segítségükre siettek, nem hagyták őket cserben a szükség idején. Hétfőn kezdetét vette az iskola is. Pedagógusok érkeztek, és tartottak kis csoportokban órákat, hogy a gyermekek ne maradjanak le a tananyaggal. A fiatalok oktatásában mi is segédkeztük, programokat szerveztünk az óvodásoknak és az iskolásoknak egyaránt” — mondta Kincső, akitől azt is megtudtuk, hogy a szatmárnémeti alakulat ma érkezik haza, átadva helyét a következő segítségnyújtó csapatnak. Amennyiben szükséges, a szatmáriak a kiköltöztetésben is szerepet vállalnak, ugyanis ez a folyamat is igencsak komplex szervezést igényel, amelyhez minden segítség jól jön.

hirek/2021/januar/13/maltai2.jpeg
A szatmárnémeti szakemberek igyekszenek minél több interaktív program által átvészelhetőbbé tenni ezt az időszakot a gyermekek számára

Kallós András

Csíkszeredában volt a leghidegebb az éjszaka, mínusz 23 Celsius-fokot mértek
Vasárnapra virradóan Csíkszeredában volt a leghidegebb az országban, a helyi meteorológiai állomás hőmérője mínusz 22,9 Celsius-fokot mutatott napfelkeltekor.
Szatmáriak segítenek a csíksomlyói tűzvész áldozatainak
A Máltai Szeretetszolgálat kilencfős, szakemberekből és önkéntesekből álló csapata indult el tegnap Szatmárnémetiből, hogy a legjobb tudásuk szerint segítsenek a csíkszeredai tűzvész áldozatain.
Több mint 1600 kilogramm adomány érkezett
Sikeresnek bizonyult a szatmárnémeti élelmiszerpiacokra kihelyezett gyűjtőpont akció, hiszen az első tíz nap során több mint 1600 kilogramm zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket adományoztak általa a rászorulóknak.
Cookie