×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Segélykiáltás a régi városközpontból

2021.08.18 - 13:16
Megosztás:
Segélykiáltás a régi városközpontból
Fotók: A szerző felvételei
Az utóbbi években teljesen megváltozott Szatmárnémeti arculata, és a változás mögött két dolog áll: az egyik, hogy a városközpont átköltözött a Szamos bal partjára, a másik pedig a járvány miatti életvitelváltás. Szükség lenne a régi és új főtér felpezsdítésére.

Nagyon sürgősen tennie kell valamit a szatmárnémeti városvezetésnek, hogy kiegyenlítse a kereskedelmi élettel kapcsolatosan kialakult helyzetet a megyeszékhelyen, hogy újra visszaadja az érdekességét a régi főtérnek, a korzónak és az új központnak, mert itt teljesen átrendeződtek a viszonyok. Nagyon érdekessé vált a Szamos túloldalán lévő Károlyi út, de az érdeklődés ott is leginkább a plázára, majd a bevásárlóközpontok környékére és az Auchan-féle szabadtéri plázára összpontosul. Mióta megnyílt a NEPI-pláza, a város súlypontja áthelyeződött a folyó bal partjára és a bevásárlóközpont környékére. Emiatt enyhén emelkedtek a lakótelepeken az ingatlanárak meg a lakbérek, és enyhén csökkentek a kisboltoknak a bérleti díjai. A pláza növeli a komfortot, ezért a lakás célú ingatlanok árának és civil bérlemények díjának a drágulása, ugyanakkor csökkenti a régi kisboltok forgalmát, a bérlő megtartása a céljuk a bolthelyiség-tulajdonosoknak a bérleti díjak csökkentésével. Az érdeklődés a pláza iránt érthető, a zsongás a környéken szintúgy, hiszen az épületen belül, légkondicionált körülmények között csomó olyan dolgot el lehet intézni, amihez a régi központban például napon, esőben vagy szélben és hidegben, odakint kellene mászkálni. A plázában be lehet vásárolni bármit, lehet bankolni, többfajta szolgáltatással, előfizetéssel kapcsolatos ügyet elintézni, üzleti megbeszéléseket is lehet oda szervezni, egy filmet megnézni, majd akár meleg ételből meg is ebédelni. És ami a legfontosabb: válogatni lehet a parkolóhelyekből, a nap bármelyik szakában.

A régi központ új problémái

Ehhez képest napközben alig van gyalogos forgalom a régi központban, és ez nem csak annak tudható be, hogy meleg van, hiszen az enyhébb napokon, az esti, hűvösebb órákban se más a helyzet, esetleg hétvégén változik kicsit, nő meg a jövő-menők száma, vagy lesz több a vendég a teraszokon.

hirek/2021/augusztus/18/kozpont-moda.JPG

Az is probléma a régi központban, hogy a parkolóhelyek száma még az esti órákban is a nullához közelít, még az is inkább átmegy a hídon valamit harapni vagy a szükségeset megvásárolni, aki egyébként nem a NEPI-plázába vagy az Auchan-féle alléba készült volna. Kereskedelmi egységet a régi városrészben üzemeltetők szerint az új központ felújítás miatti lezárása is ront a plázával szembeni esélyeiken, de az lenne a legjobb, ha csak ezen múlna a visszarendeződés, hiszen a lezárás időszakos, egy szükséges rossz, aminek hamarosan vége, és az új főtér korszerűbb lesz, mint volt. A régi központnak is hasonló felfrissítésre van szüksége, ennek felújításával ezt gyakorlatilag érdekesebbé és „újdonságabbá” kell majd tennie a városvezetésnek és a tervező-kivitelező csapatnak, mint amennyire érdekes és újdonság most a pláza és vonzáskörzete. A régi központ újdonsággá válásában mindenképp nagy szerepe van nemcsak annak, hogy milyen dizájnja lesz a parknak és milyen mintázata a burkolatnak, hanem az omló homlokzatú, magánkézben lévő épületek felújításának is. Ez a folyamat el is kezdődött, és az igyekezet a tulajdonosok részéről a sugárút távolabbi részéig is elért már. Újra régi pompáját kell visszakapnia a szecessziós épületek élén a Dacia szállónak és szomszédainak is. Ugyanakkor szükség lesz a parkolóházakra is, hiszen ma már mindenki autóval indul el, nincs az a gyalogos forgalom a hidakon keresztül a délutáni, esti órákban, mint tíz-húsz évvel ezelőtt volt.

hirek/2021/augusztus/18/kozpont-sgrt.JPG

A régi és az új főtéren nem áthajtó autósokra, pár percre tilosban megállókra, hanem gyalogosan közlekedő emberekre van szükség, akik menet közben be-betérnek a téren valahová, itt vásárolnak, itt intéznek ügyeket. Ezt szolgálhatja majd a régi főtér autós forgalom előli lezárása, aminek elfogadottá és valóban használhatóvá tétele érdekében nélkülözhetetlen lesz a két, emeletes parkolóház.

Fel kell pezsdíteni

Divatossá, ugyanakkor korszerűvé és használhatóvá kell tenni megint Szatmárnémetinek a két főterét, mert ha nem, a lakótelepek sűrűn lakottságába kapaszkodó, modern és a mai világ igényeihez alkalmazkodó létesítmények teljesen elszippantják az embereket a régi központtól, és lassan semmi nem fog maradni a polgári Szatmárnémetiből.

Princz Csaba

 

 

 

 

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Piros villogó a zebránál
Lejárt az idejük a piros felfestéssel kísért gyalogátkelőknek a megyeszékhelyen. Ha még alkalmazza is ezt a fajta figyelemfelkeltő módszert a szatmárnémeti közlekedési bizottság, már vannak jobbak.
Autósok és gyalogosok
Elkezdődött az iskola, eljött a horror reggelek időszaka autósok és gyalogosok számára is. Eljött az ideje az iskolába siető autósnak, aki a közlekedési rendszer csúcsa, és mivel ő siet, mindenkin keresztülgázol, legyen az másik autós, biciklis vagy gyalogos.
Cookie