×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Jegyzet

Saligny: a kicsiknek nem jut

2021.11.10 - 14:34
Megosztás:
Saligny: a kicsiknek nem jut
El fogják orozni a kisvárosok és a falvak elől a hídépítő mérnök Anghel Salignyról elnevezett PNDL3 program pénzeit a nagyvárosok és főleg Bukarest.

Pedig ezek a támogatások épp azokról a kistelepülésekről kellene hogy szóljanak, amelyeknek nincs több százezres lakosságuk, nem tudnak és nincs is szükségük több milliárd lejes projektekre, az életminőség viszont javításra szorul, és a lakosság komfortérzete is hagy kívánnivalót maga után.
A Saligny-alapban 50 milliárd lej van, erre kell lecsapniuk az önkormányzatoknak. Hétfőn a bukaresti közgyűlés elfogadott több, csak a fővárost érintő Saligny-projektet, szinte nyolcmilliárdra pályáznának a totálból. Na nem biztos, hogy az összes projektet és a teljes összeget jóvá fogja hagyni a kormány szakbizottsága, de ha csak a felét megkapja a főváros, az már akkor is sok. Képzeljük csak el, ha hasonló léptékben csatlakozik a programhoz Jászvásár, Brassó, Kolozsvár, Temesvár, Konstanca és még pár hasonló kaliberű város, ez esetben el is szippantották a támogatást mindenki más elől. Nagyvárad a tizedik legnagyobb város Romániában kétszázezer lakossal, mikor fog sorra kerülni ilyen konkurencia mellett Szatmárnémeti, Nagykároly vagy Tasnád?
A nagyvárosoknak sajnos két nagy aduász is van a lapjaik között, a sok lakos és az erőteljes lobbi. Ha politikailag is jól vannak jegyezve, akkor három. Egy fél hektáros park sokkal több emberhez „jut el” városon, mint falun, hiszen nagyobb a népsűrűség; mikor fog tudni csak e mellett az érv mellett szóhoz jutni egy községi rangú település? Pedig ez az építkezéseket, közműhálózat-bővítést és településfejlesztést célzó projekt a kistelepüléseknek a kiváltsága kellene hogy legyen, amelyek még mindig gázra várnak, vagy lehet, hogy az a helyzet, hogy még a csapvízhez sem fér hozzá minden háztartás. A kicsik ráadásul nem férnek hozzá EU-s támogatásokhoz, mert azt is inkább azoknak adja az Unió, akik sokan vannak. Nagyon sok romániai kistelepülés remélte azt, hogy ez a program számukra lett kitalálva, azonban ahogy most áll a helyzet, egyáltalán nem lehetnek bizakodók, hogy megkapják a támogatást azokra a terveikre, amikre a projektet megírták és leadták.

Pricz Csaba

 

Ellentmondásos világ
Gondolom, sokan egyetértenek azzal, hogy nagyon ellentmondásos a világ. Ennek okait számtalan módon, számtalan megközelítésből is kutathatjuk, de egyértelmű választ nem igazán kaphatunk.
Matekezek a vírussal
Két éve tart ez az őrület, pedig tavalyelőtt decemberben, amikor elkészültek a Covid-19 elleni oltások, azt mondták, hogy jó lesz, minden oké lesz, és ha beoltatjuk magunkat, vége lesz az egésznek, békén fognak hagyni, s visszakapjuk a régi életünket.
A mesterséges intelligencia titkai
Néhány napja arról írtam, hogy Szókratész szerint milyen hatással van az emberekre az írás feltalálása.
Cookie