×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmár megye

Sajtóközlemény

2023.04.01 - 09:11
Megosztás:
Sajtóközlemény
Az Apaserv Rt. megnyitja a víztisztító üzemek kapuit a megyebeli diákok előtt.

Az idei víz világnapi üzenet jegyében — Változtass úgy, ahogy szeretnéd, hogy a világ változzon! Minden csepp, minden gesztus számít! — az Apaserv Rt. folytatja a lakosság felelősségteljes vízfogyasztásra és tudatos való nevelését, különös figyelemmel járulva hozzá, a család, az iskola és a közösség mellett a meglévő ivóvízforrások minőségi és mennyiségi védelmének fontosságához. 

Március hónap folyamán az Apaserv Rt. egy sor felvilágosító és nevelő előadás tartott fogyasztói számára, így ünnepelve a létfontosságú természeti elemünket, a vizet — ezen eseménysor keretében látogatásokat  is szerveztek a regionális szolgáltató vízkezelő államásainál.
Az első látogatók, a Királydaróci Általános Iskola 50 fős diákcsapata március 7-én lépték át a szamosdobi vízkezelő állomás kapuját, március 30-án pedig ugyanezen intézménybe az Érkávási Általános Iskola 50 tanulója látogatott. 

Ezen látogatások alkalmával az Apaserv Rt. munkatársai bemutatták a diákoknak a vízkezelő állomás gépeit, és természetesen részletesen elmagyarázták a víz útját attól a pillanattól kezdve, ahogy beérkezik a kezelőállomásra, a különböző fázisokat, egészen addig, amíg  ivóvízként a fogyasztók csapjai felé veszi az irányt. A diákok annak is tanúi lehettek, hogyan tesztelik a laboratóriumban a minőségi paramétereket, illetve hogyan  javítódnak azok automatikusan, mielőtt a városi hálózatba jutna az ivóvíz.

A látogatások végén a tanulók nem csak különleges élményekkel, de személyre szóló promóciós anyagokkal is távoztak, ezzel köszönve meg egyrészt érdeklődésüket, márészt alátámasztandó, hogy a regionális szolgáltató aktívan kiveszi a részét a jövendőbeli fogyazstók neveléséből és tudatosításából. 
A vízművek látogatókörútja a következő hónapokban is folytatódik — akár iskolánkénti önnálló tevékenységként, akát az Iskola másként  és Zöld hét tevékenységeinek keretében — partnerségben azon tanintézményekkel, amelyek az Apaserv Rt. működési területén találhatóak.

Az Apaserv Rt ezen akcióinak lefgőbb célja, hogy a fiatal gnerációban tudatosítsa a víz fontosságát, hiszen e természeti elem nélkül nincs élet, ugyanakkor a környezet védelme, a természet megőrzése — mindezek részei a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 (POIM) társfinanszírozásával megvalósuló Szatmár megyei víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv, északnyugati fejlesztési régió 2014-2020 projekt népszerűsítésének.

A projekt általános célja a víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának javítása Szatmár megyében, a kisebb, 50 főt számláló, illetve a 2000 fősnél nagyobb településeken is. A beruházások által a szolgáltatások megfelelnek majd a vízminőségnek és a szennyvízkezelésnek az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló irányelv (Directiva 98/83/CE), és a települési szennyvízkezeléséről szóló irányelv (Directiva 91/271/EEC) előírásainak.

A projektet támogatja a Kohéziós Alap Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 révén 

hirek/2023/marcius/pdf.jpg