×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

S. Grindeanu: A jobboldali kormány egy éve minden akciójával távolítja Romániát az EU-tól

2021.02.22 - 16:12
Megosztás:
S. Grindeanu: A jobboldali kormány egy éve minden akciójával távolítja Romániát az EU-tól
Nem a Szociáldemokrata Párt (PSD), hanem a jobboldali kormány az, amelyik az elmúlt egy évben végrehajtott minden intézkedésével távolítja Romániát az Európai Uniótól (EU) - jelentette ki hétfőn a PSD főtitkára.

Sorin Grindeanu arra reagált, hogy Florin Cîţu miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy a PSD olyan módosító javaslatokat nyújtott be a költségvetés tervezethez, amelyből az tűnik ki, hogy a szocialisták 'ki akarják vezetni az országot az Európai Unióból'.

'Az iskolákat egy évig bezárva tartották, míg Európa többi része mindent megtett annak érdekében, hogy nyitva tartsák ezeket. Nem tesztelték a lakosságot, miközben az összes európai ország tömeges tesztelést végzett. Nem segítették a román vállalatokat, miközben minden európai ország védte saját a gazdaságát. Minden, amit egy évig tettek, szembe megy Európával. Ma a miniszterelnök elment liberális párt székházába, és megtiltotta a parlamenti képviselőknek, hogy költségvetési módosításokkal támogassák azokat a közösségeket, amelyek a parlamentbe küldték őket. Ez az Európa-ellenes magatartás kirívó példája"- mondta Grindeanu a PSD politikai tanácsa ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy azok a módosító javaslatok, amelyeket a szociáldemokraták a költségvetés-tervezethez benyújtanak, az oktatásra, az egészségügyre, a munkahelyekre és a lakosság jövedelmének növelésére összpontosítanak, és finanszírozási forrásaik pedig azok a "milliárdok', amelyeket az állam megszerezhet azáltal, hogy csökkenti az adócsalást és hatékonyabban begyűjti az adókat.

Grindeanu arra utalt, hogy a szocialisták valóban a pénzügy-minisztérium büdzséjéből finanszíroznák a módosításokat, de nem úgy, ahogyan azt Florin Cîţu miniszterelnök felvázolta, hisz a szaktárcához nem csak az Uniós hozzájárulás befizetése, hanem az adók begyűjtése is tartozik.

A kormányfő azt nyilatkozta hétfő délelőtt, hogy a PSD kivezetné az országot az EU-ból, amennyiben javaslataik majdnem 13 százalékra növelnék a GDP-arányos államháztartási hiányt.

'Megnéztem a finanszírozás forrását, és egyáltalán nem meglepő módon azt láttam, hogy a PSD ki akarja vezetni Romániát az EU-ból. Vagyis a finanszírozás forrása az az összeg, amit Románia hozzájárulásként fizet az EU-nak. Azok számára, akik nem tudják, Romániának van egy hozzájárulása az Unió működéséhez, amit a pénzügy-minisztérium fizet. A PSD innen akarja elvenni a pénzt, azaz hozzájárulás nélkül akarja hagyni az országot, hogy kivezesse Romániát az EU-ból. Ezek a PSD módosításai" - mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

AGERPRES

Kelemen Hunor szerint jövő évtől eltörlik a közalkalmazotti pótlékok nagy részét
Jövő év elejétől megszűnik a közalkalmazottak pótlékainak nagy része - nyilatkozta kedd este Kelemen Hunor.
A kormány elfogadta a 2021-es államháztartási törvény tervezetének végső formáját
Elfogadta a kormány hétfő esti ülésén a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény tervezetének végső formáját, amelyet a Törvényhozási Tanács jóváhagyott.
Munkaügyi miniszter: Felelős és fenntartható költségvetést fogadott el a kormány
A makrogazdasági egyensúly visszaállítása alapvető fontosságú Románia számára, és ehhez a célkitűzéshez járul hozzá a 2021-es állami költségvetés - szögezte le péntek este Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
Cookie