×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Romániában meghaladta a húsz százalékot a gyógyultak aránya

2020.04.18 - 15:45
Megosztás:
Romániában meghaladta a húsz százalékot a gyógyultak aránya
Romániában először emelkedett húsz százalék fölé a gyógyultnak nyilvánított, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak aránya szombaton, és először haladta meg a kétszázat a kórházat gyógyultan elhagyók száma 24 óra leforgása alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombat kora délután ismertetett összesítéséből kiderült: nem gyorsult a fertőzés terjedése, így - a gyógyultak napról napra növekvő száma miatt - az előző napokéhoz képest lassuló ütemben növekedett a kórházak terhelése.

Az utóbbi 24 órában 351-gyel 8418-ra emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1730-an már gyógyultan hagyták el a kórházat. A diagnosztizált páciensek közül - az előző napinál tízzel kevesebb - 248 beteget ápolnak intenzív osztályon.

Az utóbbi napon újabb 17 halálesetet is regisztráltak, így a koronavírus-járvány eddig 417 áldozatott követelt Romániában, külföldön pedig 61, Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg.

Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a hét végén ünneplik a húsvétot, a kormány azonban - Klaus Iohannis államfő határozott fellépése nyomán - letett arról, hogy enyhítse a kijárási korlátozásokat. A hívek nem mehetnek templomba, de az ortodox egyház papjainak és önkénteseinek megengedték, hogy kisebb csoportokban házról házra járva szétosszák híveik között az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Ilyen körülmények között a járványügyi hatóságok arra számítanak, hogy Romániában az ortodox húsvét után egy-két héttel, április utolsó napjaiban fog tetőzni a járvány. Nelu Tataru egészségügyi miniszter korábban 10-15 ezres esetszámot valószínűsített, most már azonban azzal számol, hogy az egyszerre ápolásra szoruló Covid-19-ben szenvedők száma a 20 ezret is elérheti, ami - a román média szerint - meghaladja a fertőzöttek számára felszabadított, rendelkezésre álló kórházi ágyak számát.

A védelmi minisztérium szombati közleménye szerint beutalták az első fertőzötteket a Bukarest mellett felépített tábori kórházba. A következő napokban ide helyezik át a Matei Bals járványkórházból az enyhébb tünetekkel kezelt betegeket.

 

MTI

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie