×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Romániában év végéig érvényes

2022.02.05 - 07:14
Megosztás:
Romániában év végéig érvényes
A kormány összhangba hozta a digitális zöldigazolvány érvényességi idejét az európai uniós előírásokkal.

Az Európai Unión belül 270 napig, azaz 9 hónapig érvényes a két oltást igazoló zöldigazolvány. Aki 9 hónapnál régebben kapta meg a vakcina második dózisát (illetve az egydózisú vakcina esetében azt az egyet), és az Unión belül akar utazni, annak kérnie kell a harmadik (booster) dózist is, vagy fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet vagy egy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolást.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a 270 napos érvényességi idő csak az uniós országok közötti utazások esetében lényeges — a romániai hatóságok 2022. december 31-ig elfogadják (éttermekben, bevásárlóközpontokban, rendezvényeken stb.) „zöldnek” a kétoltásos igazolást, függetlenül attól, hogy a második dózis óta mennyi idő telt el. Sz.K.M.

Ciolacu: nem értek egyet a zöldigazolvány munkahelyi bevezetésével
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott hétfőn, hogy nem ért egyet a Covid-igazolvány munkahelyi követelményével, és 'kissé megkésettnek' tartja az igazolvánnyal kapcsolatos további intézkedések bevezetését.
Lassan „lejárnak” a zöldigazolványok
Az Európai Bizottság 9 hónapos (270 napos) érvényességi időszakot állapított meg az EU-n belüli utazást elősegítő oltási igazolványokra vonatkozóan, így február 1-jén nagyon sokaknak „lejár” a Covid-útlevelük, ha nem kapták még meg a vakcina harmadik dózisát.
Ciolacu szerint a kormánykoalícióban még nem jutottak közös nevezőre a Covid-igazolványt illetően
Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök elmondása szerint a kormánykoalícióban nem jutottak még közös nevezőre a Covid-igazolványt illetően.
Cookie