×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

Románia számára az oktatás az Afrikával való együttműködés egyik fontos területe

2022.02.18 - 20:23
Megosztás:
Románia számára az oktatás az Afrikával való együttműködés egyik fontos területe
Fotó: Agerpres
Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken részt vett a Brüsszelben szervezett hatodik Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozón.

Az államfő a "Béke, biztonság és kormányzás" és az "Oktatás, kultúra és képzés, migráció és mobilitás" című vitákon volt jelen.

Az oktatás témájában pénteken lezajlott megbeszéléseken az államfő elmondta, hogy elnökként az oktatást tekinti az egyik prioritásnak, és leszögezte, elkötelezett az oktatás minőségének javítása mellett.

Az államelnök hangsúlyozta, Románia számára az oktatás fontos területe az Afrikával való együttműködésnek, hiszen több ezer afrikai állampolgár tanult már hazánkban, és a romániai egyetemeken szerzett ismereteivel szolgálja országát, és segíti az államok közötti összekapcsolódást.

'Csak az elmúlt 5 évben több mint 17.500 afrikai fiatal tanult a romániai egyetemeken, és évente legalább 40 afrikai országból mintegy 3500 diák iratkozik be felsőfokú oktatási intézményeinkbe. Jelenlétük hazánkban gazdagítja a tudományos életet és ösztönzi a két kontinens lakói közötti jobb megértést' - idézi az Államelnöki Hivatal az államfőt.

Iohannis hangsúlyozta ugyanakkor a folyamatos szakmai képzés fontosságát, rámutatva, el kell sajátítani a 21. században való boldoguláshoz szükséges megfelelő készségeket.

A csütörtökön lezajlott "Béke, biztonság és kormányzás" című panelbeszélgetésen a viták középpontjában az állt, hogy az Európai Unió és az afrikai partnerek közötti együttműködés konkrét módjainak meghatározásával hogyan lehet támogatni a felelősségteljes kormányzás gyakorlása és a béke és biztonság fenntartásának elvei közötti kapcsolatot erősítő kezdeményezéseket.

"E tekintetben Románia elnöke úgy véli, hogy a nemzetközi béke és biztonság alapvető fontosságú a közös fejlesztési célkitűzések eléréséhez. A béke és biztonság biztosításához azonban szükség van valamennyi szereplő elkötelezettségére, valamint erős és összehangolt fellépésére' - mutatott rá Iohannis az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint.

A megbeszélések rávilágítottak a terrorizmus elleni hatékony küzdelem jelenlegi prioritásaira, különös tekintettel a regionális partnerekkel való együttműködés és a terrorizmus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítések támogatásának fontosságára.

Az Európai Unió és az Afrikai Unió vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el Közös jövőkép 2030-ig címmel, amely tükrözi mindkét fél azon szándékát, hogy megerősítsék a megújult partnerséget a szolidaritás, a biztonság, a béke, a fenntartható gazdasági fejlődés és a jövő nemzedékek jóléte érdekében. Ez a partnerség a közös értékeken, a partnerek közötti egyenlőségen, a szuverenitás tiszteletben tartásán, a felelősségvállaláson és a kölcsönös kötelezettségvállalásokon alapul. A közös célkitűzések megvalósítása érdekében egy legalább 150 milliárd eurós beruházási csomagot mozgósítanának, amely az infrastrukturális, oktatási és egészségügyi beruházásokra összpontosít.
AGERPRES

Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!
Már tavaly is nagyon sokat drágult a kenyér, a jelentések 2021-ben 25 százalékos drágulásról szóltak, de az aszály, a spekulációk és az orosz – ukrán viszály miatt a péktermék-árak idén még inkább elindultak a csillagos ég felé.
Iohannis szerint nem tisztességes az elöljárói fizetésemelés
Klaus Iohannis államfő a szenátus által elfogadott, a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezet kapcsán pénteken kijelentette, nem tartja igazságosnak, hogy elsőként ők részesüljenek béremelésben.
Csatlakozzon, adjon vért, mentsen életeket!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a világon mindenhol június 14-én, Karl Landsteiner születésnapján ünneplik a véradók világnapját. A világnaphoz kapcsolódóan mindenkit arra buzdítanak, hogy adjon vért.
Cookie