×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Románia nem írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást

2021.11.15 - 12:50
Megosztás:
Románia nem írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást
Fotó: Facebook/Európai Bizottság
A 2Celsius szervezet környezetvédelmi aktivistái szerint Románia nem tartozik azon 103 ország közé, amelyek a glasgow-i klímacsúcson (COP26) aláírták a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást.

'Az Európai Unió kevés földgáztermelőjének egyikeként magától értetődő lenne erőteljesebb kötelezettségeket vállalni a metánkibocsátás csökkentése érdekében. Sajnos megint arra várunk, hogy mások tegyenek többet értünk - ha az EU vállal valamit, mi is megtesszük, de jobban szeretnénk, ha mások tennének többet. Ami még rosszabb, hogy nem követjük komolyan a globális vitákat, és talán még a legmagasabb szinten sem tudtuk, hogy lenne mit aláírnunk' - jelentette ki Otilia Nuţu, a 2Celsius szervezet kutatója.

A szervezet szerint az aláíró országok, amelyek a világ gazdaságának 70%-át képviselik, csatlakoztak az EU és az Amerikai Egyesült Államok által indított kötelezettségvállaláshoz, amely szerint 2030-ig 30%-kal csökkentik a metánkibocsátást a 2020-as szinthez képest. A globális metánkibocsátási kötelezettségvállalás (The Global Methane Pledge) aláírói között több uniós tagállam is van, például Bulgária, Franciaország, Németország és Horvátország.

Ezzel szemben Románia, Magyarország vagy Lengyelország nincs az aláírók között.

A metán egy üvegházgáz, amely szakértők szerint a szén-dioxid után a legnagyobb mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, és Európában az üvegházhatású gázkibocsátás 10%-át teszi ki.

Augusztusban a 2Celsius a Clean Air Task Force (CATF) nemzetközi klímaszervezettel közösen először dokumentálta Romániában a kőolaj- és gázkutak, csővezetékek metánkibocsátását mintegy 50 helyszínen, és súlyos metánszivárgásokat tárt fel.

A 2Celsius egy 2010-ben alapított civil szervezet, amelynek célja az éghajlatváltozással kapcsolatos politikák befolyásolása országos és európai szinten. Tagja az Európai Környezetvédelmi Iroda, a Climate Action Network Europe és az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) nemzetközi szervezeteknek.
AGERPRES

Műhelyeket ellenőriztek
Januárban a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség munkatársai 24 ellenőrzési akciót tartottak, melyekből kilencet az országos hatóság rendelt el, hét esetben lakossági bejelentés nyomán vizsgálódtak, hét esetben más hatóság munkatársaival közös akcióban vettek részt, egy esetben pedig a korábbi szabálysértés miatt elrendelt intézkedések megvalósítását ellenőrizték.
Madármegfigyelés és verseny
Huszonnégy tanintézmény huszonnégy diákja és kísérő tanáraik vettek részt február másodikán, a vizes élőhelyek világnapján az Élet Fája Egyesület által megrendezett eseményen.
Tánczos Barna: korszerű árvízvédelmi és vízgazdálkodási rendszerek kiépítésére készül a környezetvédelmi minisztérium
Árvízvédelemről és modern vízgazdálkodási lehetőségekről egyeztetett Bukarestben a környezetvédelmi minisztérium dél-tiroli vízügyi szakemberekkel, valamint Szentes Csabával, Madéfalva polgármesterével - számolt be csütörtök este Facebook-oldalán Tánczos Barna tárcavezető.
Cookie