×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Románia nem írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást

2021.11.15 - 12:50
Megosztás:
Románia nem írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást
Fotó: Facebook/Európai Bizottság
A 2Celsius szervezet környezetvédelmi aktivistái szerint Románia nem tartozik azon 103 ország közé, amelyek a glasgow-i klímacsúcson (COP26) aláírták a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást.

'Az Európai Unió kevés földgáztermelőjének egyikeként magától értetődő lenne erőteljesebb kötelezettségeket vállalni a metánkibocsátás csökkentése érdekében. Sajnos megint arra várunk, hogy mások tegyenek többet értünk - ha az EU vállal valamit, mi is megtesszük, de jobban szeretnénk, ha mások tennének többet. Ami még rosszabb, hogy nem követjük komolyan a globális vitákat, és talán még a legmagasabb szinten sem tudtuk, hogy lenne mit aláírnunk' - jelentette ki Otilia Nuţu, a 2Celsius szervezet kutatója.

A szervezet szerint az aláíró országok, amelyek a világ gazdaságának 70%-át képviselik, csatlakoztak az EU és az Amerikai Egyesült Államok által indított kötelezettségvállaláshoz, amely szerint 2030-ig 30%-kal csökkentik a metánkibocsátást a 2020-as szinthez képest. A globális metánkibocsátási kötelezettségvállalás (The Global Methane Pledge) aláírói között több uniós tagállam is van, például Bulgária, Franciaország, Németország és Horvátország.

Ezzel szemben Románia, Magyarország vagy Lengyelország nincs az aláírók között.

A metán egy üvegházgáz, amely szakértők szerint a szén-dioxid után a legnagyobb mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, és Európában az üvegházhatású gázkibocsátás 10%-át teszi ki.

Augusztusban a 2Celsius a Clean Air Task Force (CATF) nemzetközi klímaszervezettel közösen először dokumentálta Romániában a kőolaj- és gázkutak, csővezetékek metánkibocsátását mintegy 50 helyszínen, és súlyos metánszivárgásokat tárt fel.

A 2Celsius egy 2010-ben alapított civil szervezet, amelynek célja az éghajlatváltozással kapcsolatos politikák befolyásolása országos és európai szinten. Tagja az Európai Környezetvédelmi Iroda, a Climate Action Network Europe és az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) nemzetközi szervezeteknek.
AGERPRES

Ciucă: a kormánynak eltökélt szándéka részt venni a tisztább környezethez hozzájáruló projektekben
A kormány eltökélt szándéka aktívan részt venni a tisztább környezethez és az egészségesebb élethez hozzájáruló projektek megvalósításában - jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden az elnöki hivatalban.
A klímaváltozás oktatásáról és a környezeti nevelésről szóló jelentés javasolja egy zöld hét beiktatását a tanév struktúrájába
A Cotroceni-palotában kedden közvitára bocsátott, 'A klímaváltozás oktatása és a környezeti nevelés a fenntartható iskolákban' című jelentés többek között javasolja egy úgynevezett zöld hét beiktatását a tanév struktúrájába, továbbá a biológia, a földrajz és a természettudomány tantárgyak aktualizálását a környezetvédelmi fogalmakkal, valamint új, a témához kötődő választható tantárgyak bevezetését.
Bemutatták az elnöki hivatal jelentését a klímaváltozás oktatásáról és a környezeti nevelésről
Az oktatás az éghajlatváltozásra adott válaszlépések javításának egyik alappillére - jelentette ki kedden Klaus Iohannis.
Cookie