×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Román írásbelivel kezdődött a próbafelmérések sora

2021.03.23 - 07:39
Megosztás:
Román írásbelivel kezdődött a próbafelmérések sora
A román nyelv és irodalom próbaérettségivel kezdődtek el a végzősök próbafelmérései: a maturandusok szokják a vizsgahelyzetet, és reális képet kapnak arról, hogy állnak a felkészülésben.

Hétfő reggel elkezdődött a próbaérettségi a középiskolai végzősök számára: elsőként román nyelv és irodalomból mérték fel a maturandusok tudását. Az 1577 hazai líceum közül 78-ban nem lehetett megszervezni a próbafelmérést, mivel ezek nagyon magas incidenciájú településeken vannak, amelyek jelenleg karantén alatt vannak. Ezeknek a középiskoláknak a tanulói, mintegy 8 ezer maturandus egy későbbi időpontban vizsgázik.
Szatmár megyében minden rendben zajlott a próbavizsgák során, a hatályos járványügyi szabályozásokat betartva. Az egységes dolgozatok tételeinek kidolgozásához 9 óra után láthattak hozzá a végzősök, a megoldáshoz 3 óra állt a rendelkezésükre, akárcsak a nyári érettségi esetében. Külön tételeket kellett kidolgozniuk a humán (446 diák) és a reál (1431) szakos diákoknak.
A humán szakos végzősök első tételében egy Jean Bart-szöveget kellett elolvasniuk, majd megadott kérdésekre válaszolniuk, míg a második tételben szintén egy megadott szöveg mentén, legkevesebb 50 szóban kellett magyarázniuk az író jegyzeteit. A harmadik tételben egy hosszabb, legalább 400 szóból álló esszét kellett írniuk, melyben egy tanult Ioan Slavici-mű egyik szereplőjét jellemzik.
A reál szakosok első és második tétele megegyezett a humán szakosokéval, ellenben a harmadik tételben nem egy Ioan Slavici alkotta főhőst kellett elemezni, hanem egy tetszőlegesen választott Ioan Slavici-művet, szintén legkevesebb 400 szóban. A megyében egyébként 2303 végzős iratkozott fel a román nyelv és irodalom próbaérettségire, közülük azonban csak 1877-en jelentek meg a próbán.
A maturandusok próbafelmérése ma, március 23-án a profilnak megfelelő kötelező tárgyból, március 24-én a profilnak megfelelő választott tárgyból való írásbelivel folytatódik, március 25-én pedig anyanyelv és irodalomból vizsgáznak a diákok, míg az eredmények kifüggesztése március 31-én várható.
A végzős középiskolásokat követően az általános iskolai végzős évfolyamra is felmérések várnak: az országos próbavizsgák a nyolcadikosok esetében március 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, 31-én pedig anyanyelv és irodalomból zajlanak, az eredményeket pedig április 16-án teszik közzé.
Sem a tizenkettedikesek, sem a nyolcadikosok próbavizsgáinak jegyei nem kerülnek be a naplóba, ez alól csak abban az esetben tesznek kivételt, ha a diákok szülője/gondviselője ezt írásban kéri.

Bumbuluţ Krisztina

 

A megyék felében nincs angiográf
Az ország megyéinek feléből teljesen hiányzik az érfestésre alkalmas készülék, ami akár életmentő is lehet. Szatmár megyében sem volt döccenőmentes az angiográf berendezés működtetése.
Változatlanul sokan igénylik  a koronavírus elleni oltást
Arról már többször is beszámoltunk, hogy az utóbbi hetekben, a járvány negyedik hullámának berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a koronavírus elleni oltást igénylők száma — ki csak az első dózissal, ki már a harmadikkal szeretné immunizáltatni magát egészsége megvédése érdekében, s ennek okán szinte szünet nélkül csöngenek a telefonok a nagykárolyi és szatmárnémeti oltópontokon időpontfoglalásért.
20 ezer adag influenza elleni oltás
Október második felében érkezhetnek meg az influenza elleni védőoltások a megyébe, ezeket a családorvosoktól kell igényelni, és akár a koronavírus elleni védőoltással egy napon is be lehet adni őket.
Cookie