×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
14 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

Robotikaszakkör indul a Kölcseyben

2022.01.26 - 07:44
Megosztás:
Robotikaszakkör indul a Kölcseyben
Fotó: A szerző felvétele
A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak A steam generáció a robotika világában című pályázata pozitív elbírálás alá esett a Magyar Nemzeti Tehetséggondozó Programban, s ezáltal 3,6 millió forintot nyert az oktatási intézmény, tudtuk meg Pataki Enikő igazgatótól.

Ennek a pályázatnak a célja az élmény- és felfedezésközpontú tehetséggondozó program, a robotika és programozási nyelvi készségek terén tehetséges gyerekeknek a gondozása, egy robotikaszakkör működtetése. A program két csoportot céloz meg: a középiskolások csoportját, melynek tagjai a Pascal és C++ nyelven tanulnak, valamint a Python programozási nyelvben fognak programozni robotokat, és a kicsiknek, negyedikeseknek a csoportját, akik népmeséket fognak robotok segítségével feldolgozni, tehát szövegfeldolgozás fog történni a robotikával, egyszerre fognak tanulni programozni is Scratch-ben.

„A pályázat két külön korosztályt céloz meg, de úgy van kitalálva, hogy bizonyos esetekben a csoportok együtt dolgoznak. Ez egy szakkör, amiben részt vesznek a diákok, bizonyos pontokon a szakkörök kapcsolódnak majd egymáshoz” — fogalmazott az igazgatónő, aki arra is rávilágított, hogy ahhoz, hogy a szakkör megvalósuljon, a tanárok is részt vesznek egy képzésen, melynek keretében a magyarországi partnerszervezet szakemberei érkeztek Szatmárnémetibe az elmúlt héten, és a robot használatáról tartottak képzést.

Robotok az oktatásban

Az Abacusan Stúdió képviselői bemutatták a kölcseys pedagógusoknak, hogyan tudják beépíteni a robotokat az oktatási folyamatba. A projektben részt vevő tanárokat, Bálint Zsuzsát, Demeter Csabát, Todor Erikát és Forgács Istvánt Sugár Sára képezte, míg a tanítónéniket Farkas Krisztina. A pályázat fedezi a képzéseket és az eszközbeszerzést is, így azok az eszközök, melyekkel a mostani képzéseken is dolgoztak az iskola tanárai, az iskola sajátjai, amelyeket a tehetséggondozó program keretében vásárolt meg, s amikkel a gyerekek is fognak majd dolgozni.

„Reméljük, egy hosszú távon is megvalósítható pályázat ez, aminek azért is örülünk, mert egy olyan területen tudunk elkezdeni dolgozni, ahol eszköz nélkül nem lehet, és az eszközök drágák, így nagyon komoly örömre ad okot számunkra az, hogy ezeket pályázati úton be tudtuk szerezni. A tanárokat, akik részt vesznek ebben, kiképezik majd, hogy tudjanak dolgozni velük. Nagyon érdekes dolgokat vittünk a programba. Például a kicsiknél az Öreg halász és a nagyravágyó felesége című mesének a robotokkal történő feldolgozása történik majd, míg a nagyoknál más dolgok vannak, pl. játékautó-programozás vagy robotkarok programozása, ipari robotok bemutatása. Itt azért már kicsit komolyabb szinten jelenik meg a robotika, egy másik világba kerülnek. A tanítónéniket is érdekelte a pályázat és a képzés, hiszen ők már a Lego-robotokkal dolgoznak az elsős-másodikosoknál, s most végre lesz folytatása ennek a 3–4. osztályban is” — összegzett Pataki Enikő.

Sógor Beáta

Sikeres robotika-projekt a kölcseyben
Sikeresen befejeződött a Nemzeti Tehetségprogram pályázatával megvalósított NTP-INNOV-21-0043- Steam generáció a robotika világában program a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, amelyet Magyarország kormánya 3 699 000 forinttal támogatott.
Az anyanyelv nemzetközi napja Szatmáron
Az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Tegnap a kölcseys diákok részt vettek a könyvtár ezzel kapcsolatos tematikus programján.
Elkészült a színdarab, zajlanak a próbák
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium részt vesz a STAGE elnevezésű Erasmus+-pályázatban, melynek keretében egy színdarab íródott a kapcsolatok megváltozása az online hatására témakörben. A mű elkészült, jelenleg a próbák zajlanak a februári bemutató előtt.
Cookie