×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Ritka égi jelenséget csodálhatunk ma meg

2021.06.10 - 07:38
Megosztás:
Ritka égi jelenséget csodálhatunk ma meg
Fotó: Getty Images
Gyűrűs napfogyatkozás lesz ma, a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben vásárolt, napmegfigyelésre alkalmas eszközök használhatók, figyelmeztetnek a szakemberek.

Amint arról korábban már hírt adtunk, tiszta égbolt esetén Romániában Szatmár megyéből tekinthető majd meg a legjobban ez a ritka égi jelenség, amelyik a csillagászati obszervatórium tájékoztatása szerint ma 13 óra 17 perckor kezdődik.

Az úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás alkalmával a Hold a napkorong előtt áthaladva, egy kis darabkát „kiharap” központi csillagunkból — ezt nevezik részleges napfogyatkozásnak. A jelenség egyébként elképesztően változatos színekben, méretekben látszódhat az észlelő helyétől, a Nap és a Hold pontos pozíciójától vagy a légköri viszonyoktól függően.

Az időjárás-előrejelzések változóan felhős, többnyire napos időt jósolnak, így remélhetőleg semmilyen akadálya nem lesz az érdekes csillagászati jelenség megfigyelésének. A csillagászok viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben vásárolt, napmegfigyelésre alkalmas eszközök használhatók. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak. Szabad szemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól.

 

Cookie