×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Rezidensvadászat — most virtuálisan

2020.11.21 - 08:44
Megosztás:
Rezidensvadászat — most virtuálisan
Talán soha nem volt annyira fontos a rezidens orvosok Szatmárra csábítása, mint a mostani járványhelyzetben — a marosvásárhelyi, idén online fejvadászaton ajánlotta magát a megyei kórház.

A marosvásárhelyi Studium-Prospero Alapítvány idén sem mondott le arról, hogy összehozza a „kínálatot és keresletet” — azaz mindmáig egyedülálló rendezvénye keretében rezidens orvosok és orvostanhallgatók találkozzanak Erdély egészségügyi intézményeinek vezetőivel, s így első kézből tájékozódjanak a kórházak, valamint a családorvoslás nyújtotta lehetőségekről, de arról is, hol és milyen területekre keresnek szakorvosokat a közeljövőben, s nem mellesleg azt is megtudhatták, hogy melyik intézmény milyen ajánlatcsomaggal (szolgálati lakás, szakmai továbbképzések, ultramodern felszerelések stb.) csábítja jövendő dolgozóit. A mostani találkozó annyiban különbözött elődeitől, hogy a járvány miatt nem személyesen, hanem zoomos, vagyis online konferencia keretében találkoztak az érintett felek — s az ajánlattevők között a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház képviseletében Vitéz Carmen, Adrian Marc kórházmenedzser és Nagy Szabolcs, a kórház igazgatótanácsának elnöke.

„Három éve folyamatosan részt veszünk ezeken a találkozókon, s ez a rendezvény eddig is nagyon hasznos volt a sikeres rezidensvizsgát tett pályakezdők és az orvost kereső egészségügyi intézmények számára — idén pedig a koronavírus-járvány miatt még inkább fontossá vált ez a találkozási lehetőség.

A konferencián mintegy 130, többnyire marosvásárhelyi rezidens orvosnak ajánlottuk magunkat, mutattuk be a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat, hiszen az a célunk, hogy minél több felkészült fiatal szakembert hazahozzunk. Jelenleg kiemelt figyelmet kapnak a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi fejlesztések; mint mindenhol máshol, nálunk is sürgősségis és intenzív terápiás orvosokból van hiány, ám radiológusokkal sem vagyunk túl bőségesen ellátva — de tényként kell kezelnünk azt is, hogy a járványhelyzet előbb-utóbb meg fog oldódni, ezért továbbra is prioritásunk a krónikus betegek megfelelő körülmények közötti és felszereltség melletti ellátása.

Az új kórházi szárny építése, a hamarosan elkészülő új neurológiai osztály, a stroke-betegek ápolásához indított program felszerelései mind olyan beruházások, amelyek kiemelt fontossággal bírnak, s épp ezért nagyon fontos, hogy még több hozzáértő orvos dolgozzon a szatmári egészségügyben. Örömünkre ajánlatunk több rezidens érdeklődését is felkeltette, vannak köztük Szatmár megyeiek, akik haza akarnak jönni, de olyanok is, akik más vidékről származnak, s akik a fent említetteken kívül gyermekgyógyászatra, kardiológiára és neurológiára specializálódnak” — magyarázta Nagy Szabolcs.

Szabó Kinga Mária

Fotó: Szatmár Megyei Tanács

Már 1992 egyetemi hallgató jelentkezett, hogy önkéntesként segítse a koronavírusos betegeket ellátó orvosok munkáját
Kedden írták alá azoknak az önkéntes egyetemi hallgatóknak a szétosztására vonatkozó rendeleteket, akik elsőként jelentkeztek a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi személyzetet segítő munkára - közölte kedd este az országos katasztrófavédelem (DSU).
Gőzerővel zajlanak az építkezések
Hamarosan befejeződik az urológia, majd az intenzív terápiás osztály felújítása, az új neurológiai modulnak már csak az oldalelemeit kell a helyükre illeszteni, és bővítik a koronavírus-labor felszereltségét is.
Intézményesítették a távgyógyászatot és az orvostanhallgatók önkéntes munkáját
A Covid-kórházakban önkéntes munkát vállaló orvostanhallgatók bátorításáról, illetve a távgyógyászat jogalapjának megteremtéséről fogadott el sürgősségi rendeleteket szerda esti ülésén a kormány.
Cookie