×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Jegyzet

Rendszerszintű hibát kell(ene) orvosolni

2021.07.24 - 11:30
Megosztás:
Rendszerszintű hibát kell(ene) orvosolni
Az idei érettségi vizsga kapcsán történt, szakemberek és politikusok által egyaránt megengedhetetlennek ítélt visszásságok minisztériumi szintű orvosolása még várat magára.

Történt ugyanis, hogy a maturandusok írásbeli dolgozatát csúnyán lepontozták: többnyire román nyelv és irodalomból jártak így, de más tantárgyaknál is előfordult, és ami a korábbi évekhez képest most rendkívüli volt, az az, hogy nagyon nagy különbség volt a jegyek között az óvás miatt újrajavított dolgozatok esetében. Valami furcsa véletlen folytán egyébként országos viszonylatban épp a Szatmár megyei érettségizőket érintette ez a leghátrányosabban, amit mi sem igazol jobban, mint hogy az óvás után több mint 6 százalékkal nőtt a megyében a sikerességi arány.
Pedig a romániai vizsgarendszer a csalások kiszűrésére annyi csavart épített be a folyamatba, hogy ezzel a világ egyik legdrágább — ha nem a legdrágább — rendszerét sikerült felépíteni, s mit ad isten, valahogy ez se tűnik elég megbízhatónak. Önök egyébként tudják, hogy itt hogyan zajlik egy-egy vizsga? Az alapállás az, hogy a rendszer minden vizsgázót potenciális csalóként kezel, ezért évek óta bekamerázott tantermekben, az előírásnak megfelelő ültetési rend szerint — itt most nem a Covid miatti távolságtartást kell érteni — írják meg a dolgozatot a diákok, úgy, hogy a vizsga ideje alatt termenként két tanár biztosítja a felügyeletet. A dolgozat megírásához kéken író golyóstollat lehet használni, a terembe az írószereken és vízen kívül semmit nem vihetnek be, a vizsgázó nevét a dolgozaton leragasztják, tehát a javító tanár a név ismerete nélkül pontozza majd azt. És ez rendben is van, fontos az objektivitás. Igen ám, de a rendszer potenciális csalónak tart minden pedagógust is, ezért a megyénként összegyűjtött dolgozatokat megfelelő biztonsági körülmények között, csendőri kísérettel egy másik megyébe szállítják, ahol minden dolgozatot két tanár javít ki, és a jegyek átlaga adja a végső pontszámot. Értik, ugye? A rendkívüli felügyelet mellett megírt, név szerint beazonosíthatatlan dolgozatokat hogyan is javíthatná ki egy másik tanár ugyanazon megyéből?! Nagyszerű ötlet, fő a teljes korrektség, nehogy szó érje a ház elejét, hiszen tényleg, megyén belül a pedagógusok ismerik egymást, ki tudja, mire vetemednének, ha ilyen helyzetbe kerülnének?! Akkor tehát kizárva a csalás a diákok és a bármilyen befolyás a tanárok szintjén, megnyugodhatunk, a mienk a legkorrektebb vizsgarendszer. Nos, ilyen körülmények között jutottunk idén oda, hogy a szatmári diákok Beszterce-Naszód megyében javított dolgozatait nagyon csúnyán lepontozták. A tárcavezető meg is fenyegette a pedagógusokat, azzal tervezi büntetni őket, hogy ezentúl soha többet nem vehetnek részt a vizsgadolgozatok javításában. Ennek a „büntetésnek” amúgy igen sokan örülnének, azt mondják, nem ez a kedvenc elfoglaltságuk a nyári vakációban.
A helyzet több mint kellemetlen, és megoldást sürget, elég nagy bajban van most a tárcavezető, ugyanis olyan rendszerszintű hibát kell(ene) orvosolnia, amit a vizsgamenet módosítgatásaival nemigen fog elérni. Gyermekeink és a társadalom jövője szempontjából például hatalmas előrelépés lenne, ha potenciális csalók helyett együttműködő partnerekként kezelnék a rendszer szereplőit, kicsitől nagyig. Ehhez viszont az alapoknál kellene kezdeni a reformot.

Elek Anikó

Mit ad ma az iskola?
Valójában el se tudjuk képzelni, szinte lehetetlen átlátni, hogy gyermekeink milyen szédítő tempót diktáló, folyton változó világba születtek bele. Mi, felnőttek is csak nézünk jobbra-balra, keressük a helyünket ebben a kiismerhetetlen környezetben, ahol próbálunk lépést tartani a meglepetéseket okozó buckákkal, próbálunk megfelelni a szabálytalan rendszer által diktált elvárásoknak, de nem mindig sikerül.
Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Cookie