×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

RENDKÍVÜLI: Többször is meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt

2024.05.15 - 16:57
Megosztás:
RENDKÍVÜLI: Többször is meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt
(Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)
A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték Robert Fico miniszterelnököt — a szlovák média tudósítósításai szerint négy lövés dördült el, amikor a kormányfő az emberek közé ment, s épp kezet fogni készült valakivel. A hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett Ficot a besztercebányai kórházba szállították, túl van az életveszélyen.

Szerdán kora délután a szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után többször is rálőttek Robert Fico miniszterelnökre — a lövések a helyi kultúrház előtt dördültek el, amikor a politikus az emberek közé ment, és épp kezet fogni készült valakivel. 

Sajtóinformációk szerint Robert Ficót a mellkasán és a gyomrán érték a lövések, mentőhelikopterrel szállították egy besztercebányai kórházba, ahol megműtötték és túl van az életveszélyen. Mivel a kormányfő valószínűleg hosszabb orvosi kezelésre fog szorulni, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.

A feltételezett elkövetőt elfogták, ám kilétéről a hatóságok eddig még semmit nem hoztak nyilvánosságra, és a szlovákiai média is csak találgat: van amelyik 71 éves lévai lakosként, van, amelyik 41 évesként említi.

Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá. 

Brutálisnak nevezte a támadást Zuzana Čaputová államfő is, akit sokkolt az eset, és valamennyi szlovákiai politikus — függetlenül attől, hogy vetélytársként kezelték Ficot vagy szimpatizáltak vele — mélyen elítélte azt. Ugyanakkor egymást hibáztatják, sőt Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért.

Hírszerkesztő