×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!

2024.05.13 - 15:43
Megosztás:
Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!
A szakszervezetek képviselőit a tüntetés nyomán fogadták az illetékes tárca emberei. (Fotó: a BNS Facebook oldala)
Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek, mivel a romániai munkavállalókra túl nagy adóterhek nehezednek.

Május 13-án 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a román fővárosban. A tüntetők előbb a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd dél körül elindultak a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium felé.

Kevesebb terhet

Dumitru Costin BNS-elnök a Victoria-palota előtt kijelentette, hogy a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek, mivel a romániai munkavállalókra rendkívül nagy adóterhek nehezednek.

Costin szerint a kormány a választási kampányban mindenfélét ígér, de most azt követelik az ország vezetőitől, hogy mondják el világosan, milyen pénzből szándékoznak például béreket vagy nyugdíjakat emelni, hogyan akarják megvalósítani a fiskális reformot Romániában.

Sokan nem fizetnek

Kifejtette, többek között az állampolgárok által befizetett adókból és illetékekből finanszírozzák a társadalombiztosítási rendszert, tavaly pedig több mint kétmillió olyan foglalkoztatott személyt tartottak számon Romániában, aki nem fizetett hozzájárulást a nyugdíj vagy egészségügyi alapba.

Kampánycélok

„Idén, mivel választási év van, mindenfélét ígérgetnek. Például az ingyenes egészségügyi alapellátást. Ha ez megvalósul, akkor mi a különbség azok között, akik fizetik a hozzájárulást, és azok között, akik semmit nem fizetnek? Ezeket a dolgokat szigorúan választási céllal teszik. Mi ennek véget akarunk vetni. Miért választási évben tesszük ezt? Mert ez az egyetlen év, amikor a demokráciában a hatalom megosztott. A hatalom tőlük, akik már négy éve birtokolják, a polgárokhoz kerül. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, mire szavaznak, hogyan szavaznak, és milyen megoldások készülnek a következő négy évre.” - fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Kacsa a béremelés-ígéret

Véleménye szerint nem lehet hinni az 50 százalékos béremelésről szóló ígéretnek sem, figyelembe véve, hogy Románia államadóssága meghaladta a GDP 50 százalékát, és a pénzügyi törvény értelmében a bérköltségeket be kellene fagyasztani.

Agerpres
 

Egészségügy: kevés a munkavállaló sok az ellátott
Kevesebb mint hatmillió romániai munkavállaló fizet jövedelme 10 százalékának megfelelő állami hozzájárulást, hogy 16 millió ember egészségügyi ellátását biztosítsa.
Még pár napig jár az adókedvezmény
Nem csak a tavasz köszöntött be Szatmár megyébe, közeleg a helyi adók befizetésének negyedév végi határideje is. Április elseje az utolsó nap, amíg jár a 10 százalékos adókedvezmény.
Tiltakozó akciókba kezdtek hétfőn a postai alkalmazottak
A postások február 29-éig naponta 11:30 és 14 óra között terveznek tüntetni Bukarestben a kutatási, innovációs és digitalizációért felelős minisztérium előtt. A postásállomány nagyobbik hányada minimálbért kap.