×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Vidék

Rekordtermés után drágulás: de miért?

2021.09.11 - 12:00
Megosztás:
Rekordtermés után drágulás: de miért?
A Szatmári Termék védjeggyel ellátott termékekhez az időszakosan megszervezett vásárokban lehet hozzájutni / Fotó: Czinzel László
Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának RMDSZ-es alelnöke az élelmiszerárak emelésének okairól és hátteréről, valamint a megye Szatmári Termék védjeggyel ellátott termékeinek forgalmazási lehetőségeiről nyilatkozott lapunknak.

— A nyári és a kora őszi betakarítás idején gyakran hallhattunk arról, hogy Romániában rekordtermés volt a mezőgazdaságban, mégis már elkezdődött az élelmiszerek árának az emelése. Ez mivel magyarázható?

— Rekordtermésről beszélünk Romániában az idei évben, ezt a statisztikai adatok is megerősítik, ennek ellenére mégis megemelkedett és tovább emelkedhet az élelmiszerek ára. Ennek az egyik oka az, hogy a nyersanyag nagy részét exportáljuk, és feldolgozott terméket hozunk vissza. A romániai vásárló ki van szolgáltatva a külföldi feldolgozó érdekeinek. A másik probléma, ami az idei áremeléseket okozza, a más szektorokban történő áremelések, amelyek indirekt módon befolyásolják az élelmiszerárak emelését. Ilyen az energiaárak emelése, ami az elmúlt héten vitát váltott ki a parlamentben.

— Mennyire indokolt az energiaárak emelése?

— Az európai uniós kötelezettségek értelmében a piacot liberalizálni kellett, így az energiaárak elszabadultak. Az RMDSZ azt javasolja, hogy az elkövetkező egy évre fagyasszuk be az energiaárakat. Csütörtökön a parlament két házának az együttes ülésén alakult egy vizsgálóbizottság, ami az energiaárak növekedését vizsgálja, tudniillik azt, hogy az mennyire szükséges vagy mennyire indokolatlan. Az energiaárak növelésének a befagyasztásával stabilizálni lehetne az élelmiszerárak növelését. Az üzemanyagok, a földgáz és az elektromos áram árának az emelése lényegesen megnöveli az élelmiszerek árát. A kormány készül a minimálbér megemelésére, ami szintén hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez, ugyanis ha a vállalkozó többet fizet az alkalmazottaknak, az innen származó plusz kiadásokat az általa gyártott termékek árának a növelésével tudja pótolni. A minimálbér emelése mindig áremelésekhez vezet, viszont az sem normális, hogy Romániában a minimálbér jóval az uniós átlag alatt van.

— Mikor jutunk oda, hogy saját boltokat működtessenek a gazdák, mint ahogy az régebben történt, amikor a vásárlók tudták, hogy mit honnan érdemes beszerezni?

— Egy kisgazda soha nem fog tudni egyedül fenntartani egy üzletet. Ezért hoztuk létre a Szatmári Termék védjegyet. Csütörtökön volt egy találkozó, melyen eldöntötték, hogy beindítanak egy online boltot, azaz rendelések alapján házhoz szállítják a termékeket, amelyeket a Szatmári Termék védjeggyel rendelkező termelők fognak biztosítani. Itt különböző kosarakra gondolok, amik a fogyasztóknak akár a vasárnapi ebédhez szükségesek, vagy bármilyen rendezvényre. A Szatmári Termék családban jelenleg körülbelül száz termék van nyilvántartva, biztosítani tudunk minden olyan terméket (kenyér, hús, tojás, zöldség, gyümölcs, bor, sör, ásványvíz), amire a fogyasztóknak szükségük van. Nem kell majd kimenni a piacra, megrendelik, és házhoz szállítják nekik az alapélelmiszereket. Árban nem sokkal lesz drágább, mintha a megrendelt árut a piacon vásárolták volna meg. Jövő évtől szeretnénk beindítani egy élelmiszerüzletet, ahol szatmári termékeket lehet majd megvásárolni. Rég foglalkozunk már azzal, hogy miként lehetne egy ilyen üzletet működtetni. Ebben az üzletben az alapélelmiszerek lesznek felkínálva: hús, kenyér, tej, sajt, zöldség- és gyümölcsfélék. Ennek az üzletnek az lesz az előnye, hogy több termelő termékeit fogja forgalmazni. Nagyon sok helyen működnek hasonló üzletek, reméljük, nálunk is sikerül önfenntartóvá tenni.

— Több éve léteznek vállalkozásfejlesztő programok mezőgazdászok támogatására. A helyi termelők munkájának látható már az eredménye?

— A helyi termelők munkájának már látszik az eredménye, viszont figyelmeztetni szeretném őket, hogy ha nem próbálnak meg közösen gondolkozni, akkor egyre nagyobb veszélynek lesznek kitéve. Egy rossz év akár a földjüket is elviheti. Volt és van rá példa, hogy a termelők a szerződés alapján kötelesek átadni a terményt a beszállítóknak, akik a vetőmagokat és vegyszereket biztosítják, s egy rossz évben az adósságok fejében a beszállítók rátehetik a kezüket az egész földre. Már van a megyében néhány jól működő szövetkezet, ezek példáját kell követni.

— Ugyancsak jelentős hangsúlyt helyez az Unió és a kormány a fiatal gazdák támogatására. Ezen a téren vannak ígéretes kezdeményezések?

— Az Európai Uniónak az a tendenciája, hogy szeretné megújítani a gazdatársadalmat, erre folyamatosan vannak kiírások. Most is megjelent az útmutató a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségnél (AFIR). Jelenleg ez az egyetlen lehetőség, ahol a fiatal gazdák pályázni tudnak, hogy kapjanak egy indulótőkét ahhoz, hogy elindítsanak egy mezőgazdasági vállalkozást. A szatmári fiatalok közül sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Elég sok olyan fiatal gazda van, akik szüleiktől és nagyszüleiktől átvehetnek egy gazdaságot. Azok, akik rendelkeznek a szükséges tudással és szorgalommal, biztosítani tudják a megélhetést maguk és családjuk számára.

hirek/2021/szeptember/11/magyar-lorand-foto-gonczy-tamas.jpg
Magyar Lóránd parlamenti képviselő / Fotó: Gönczy Tamás

Elek György

Félmilliós drágulás az ártérben — új árkalkuláció
Nyolc és félről kilencmillióra emelkedtek a szatmárnémeti ártérrendezés költségei. Lehetett volna a drágulások előtt kezdeni a munkát, de nem lett volna érdemes. Elfogadták a tanácsosok az új árakat.
Turos Loránd: állam versus termelő esetében: 60-40 az arány!
Hosszú távon biztosítaná Románia energetikai függetlenségét az az új törvénytervezett, melyet a koalíciós pártok (RMDSZ, Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt) a napokban nyújtottak be és amelyet a szenátus első házként megszavazott.
Megint megszaladt az üzemanyagár
Enyhe esést követően az utóbbi napokban megint elkezdett drágulni a benzin és a motorina, tegnapra a legolcsóbb szatmári kútnál is átlépte a nyolc lejes literenkénti árat a 95-ös oktánszámú benzinnek az ára.
Cookie