×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
8 °C
Derült
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Rekordszámú szatmári fertőzött

2020.10.27 - 19:37
Megosztás:
Rekordszámú szatmári fertőzött
Rekordszámú SARS-CoV-2 vírussal fertőzött szatmári lakosról érkezett jelentés: egyetlen nap alatt 97 új fertőzöttet regisztráltak Szatmár megyében, 16 lakosnak az újrateszteléskor is pozitív lett a koronavírustesztje. A fertőzési ráta 1,23 ezrelék volt.

A legutóbbi tájékoztatás óta 4724 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy 24 óra alatt országszerte 28 876 tesztet végeztek el — közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ez idő alatt összesen 104 új halálesetet jelentettek, ez a legnagyobb szám a járvány kezdete óta — ezzel egyébként 6574-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Jelenleg 10 758 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, 824 személyt intenzív terápiás részlegen.

Változatlanul Bukarestben (32 374), valamint Iaşi (9692), Prahova (9170), Brassó (8921) és Suceava (8822) megyében van a legtöbb igazolt koronavírusos eset. A fertőzöttségi ráta továbbra is a fővárosi övezetben (4,52), illetve Erdélyben (3,36) a legmagasabb. A tizenhat erdélyi megye közül kilencben van érvényben a vörös forgatókönyv a 3 ezrelék feletti fertőzöttségi ráta következtében: Fehér, Szilágy, Kolozs, Hargita, Temes, Szeben, Maros, Brassó, Arad, a többi erdélyi megye kivétel nélkül sárga.

Ami Szatmár megyét illeti, egy nap alatt 97 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a szakemberek, 16 lakosnak pedig az újrateszteléskor ismét pozitív lett a tesztje. Eddig megyénkben összesen 1514 szatmárinak lett pozitív a koronavírustesztje. A fertőzési ráta kedden 1,23 ezrelék volt — tájékoztatott a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal.

A legutóbbi tájékoztatás óta ismét nőtt a megbetegedések száma a Szatmár megyei oktatási intézményekben: két városi iskolában összesen három COVID-19 betegségben szenvedő diákot azonosítottak. Az egyik tanintézetben egy osztálynak kellett a tanórákat a virtuális térbe költöztetnie, míg a másik oktatási intézménynek bezárták a kapuit: a teljes iskolaközösség digitális oktatásra váltott.

Jó hírekről is tájékoztatott a prefektúra, október 27-én ugyanis hivatalosan már 1081 gyógyultat tartottak számon, szerencsére elhalálozás sem történt, így az elhunytak száma változatlanul 30, míg házi elkülönítésben 737 személy tartózkodik Szatmár megyében.

A petei határátkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1596 utazó lépett az ország és a megye területére, közülük 94 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek pedig, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek vagy felmutatták a negatív koronavírustesztet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat. A csanálosi határátkelőn keresztül 13 személy érkezett az országba, és bár mindannyian tünetmentesek voltak, de fertőzött területről érkeztek, ezért házi elkülönítésbe kellett vonulniuk.

 

 

Visszacsúsztunk a harmadik helyre
Ritkán értékelik a helyzetvesztést jó dolognak, most azonban nagyon is annak minősül, mivel a fertőzöttségi szintet tekintve a régióban Szatmár megye a maga 3,38 ezrelékével visszacsúszott a harmadik helyre, Kolozs (5,74 ezrelék) és Bihar (3,76 ezrelék) mögé — de még mindig megelőzve Beszterce-Naszód megyét (2,55 ezrelék), Máramarost (2,2 ezrelék) és a Szilágyságot (2,16 ezrelék).
Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba
Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.
A szavazati joggal rendelkező állampolgárok éjjel 1 óráig közlekedhetnek a szavazás napján
A szavazati joggal rendelkező állampolgárok szabadon közlekedhetnek december 6-a hajnali 5 és december 7-e éjjel 1 óra között - közölte a pénteki kormányülés elején Raed Arafat államtitkár.
Cookie