×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Belföld

Rekorddal nyitott a munkaerőpiac

2022.02.02 - 20:00
Megosztás:
Rekorddal nyitott a munkaerőpiac
A call centerek sok munkahelyet hirdettek meg januárban országos viszonylatban / Fotó: freepik.com
Januárban több mint 37 ezer új munkahelyet hirdettek meg az eJobs Románia platformon, mely 61%-kal több, mint az előző év első hónapjában volt, tájékoztat az állásközvetítő portál.

Rekordmértékű intenzitással indult 2022 a munkaerőpiacon, derül ki az eJobs Románia tájékoztatásából. Januárban több mint 37 ezer új állást hirdettek meg a munkaközvetítő platformon, mely abszolút rekordnak számít, s 2021 januárjához képest 61 százalékos növekedést jelent, míg a pandémia előtti időszakhoz, 2020 januárjához képest is 29 százalékos a növekedés. Idén januárban a kiskereskedelem, szolgáltatások, szállítmányozás/logisztika, termelés, call center és IT&C területeken volt a legtöbb szabad állás meghirdetve országos viszonylatban. A legtöbb állást — több mint 16 ezret — fővárosi cégek hirdettek meg, majd Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Jászvásár, Konstanca és Szeben következtek a sorban. A meghirdetett állások 82 százaléka teljes munkaidőre szól, 15 százaléka részmunkaidőre, míg a szabadfoglalkozás, önkéntesség a meghirdetett munkahelyek alig 3 százalékát teszik ki.
2022-ben is folytatódik a 2021-ben észlelt növekedési tendencia a munkaerőpiacon, ilyen körülmények között az eJobs Románia 2021-et közel 12 millió eurós éves forgalommal zárta, ami 78 százalékos növekedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A munkaközvetítés terén piacvezető vállalkozás 22 éves történetének legjobb januárja volt a 2022-es a bevétel szempontjából, ugyanakkor az első alkalom volt, amikor egy nap alatt több mint 1000 cég — 89 százalékuk kis- és középvállalkozás — hirdette meg állásait a platformon.
„Az elmúlt év igencsak szapora volt az ipar számára, tehát számunkra is. 2021-ben az eJobs növelte részesedését az online munkaközvetítés piacán, melynek mintegy 60 százalékát uralja. Elmondhatjuk, hogy az egyik legpezsgőbb év előtt állunk a romániai munkaerőpiac tekintetében. Bár jó évet zártunk, optimisták vagyunk a 2022-es évet illetően, éves forgalmunkat 20 százalékkal szeretnénk növelni” — fogalmaz Bogdan Badea, az eJobs vezérigazgatója.
Ami a jelentkezések számát illeti, azt vették észre, hogy közelít a pandémia előtti időszakhoz. 2022 januárjában egymillió jelentkezést regisztráltak, ami csökkenés az elmúlt év januárjához képest, de jelentősen több a 2020-as januári adatokhoz viszonyítva. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a tehetségekért folytatott harc egyre jobban elmélyül, már nem elég a klasszikus toborzási módszer, egyre több cég fog intelligens toborzási módszerhez folyamodni, komplex toborzási kampányokat meghirdetni, hogy potenciális jelölteket vonzzanak be. Az is egyre jobban körvonalazódik, hogy a fizetés és az extra juttatások maradnak a fő szempontok, amikkel a romániai munkavállalót rá lehet bírni a munkahelyváltásra. Emiatt arra számítunk, hogy idén minden területen növekedni fognak a bérek. Sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek a jelöltek, komplex toborzási kampányokra lesz szükség” — összegzett Bogdan Badea. Az online munkaközvetítő platformon jelenleg 35 396 szabad munkahely van meghirdetve belföldi és külföldi munkaadók által.

Sógor Beáta

 

Magas elvárás, alacsony felkészültség
Paradox helyzet jellemzi a hazai munkaerőpiacot, derül ki az eJobs Románia legújabb felméréséből. A munkaadók az új munkaerő reményében akár bérnövekedést is ajánlanak, holott nem tartják kellőképpen felkészültnek a munkavállalók jó részét.
175 szabad állást hirdettek meg a megyében
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatásából kiderül, hogy jelenleg 175 szabad állást hirdettek meg megyénkben a munkaadók.
174 betöltetlen állás  van Szatmár megyében
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatásából kiderül, hogy jelenleg 174 szabad állást hirdettek meg megyénkben a munkaadók.
Cookie