×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

Rekord összegű bírságok áramszolgáltatóknak

2024.02.10 - 11:05
Megosztás:
Rekord összegű bírságok áramszolgáltatóknak
(Illusztráció: unsplash.com / Ian Baborák)
Négy villamosenergia-szolgáltató vállalatra összesen 537,5 millió lej bírságot szabtak ki a bukaresti energiatőzsde (OPCOM) panasza alapján végzett kivizsgálás nyomán.

Jóváhagyta pénteken az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) illetékes bizottsága a villamosenergia-ágazat négy gazdasági szereplőjének megbírságolását a nagykereskedelmi ügyletek lebonyolítására vonatkozó jogi előírások be nem tartása miatt.

Több mint ötszáz millió lej

A négy vállalatra összesen 537,5 millió lej bírságot szabtak ki a bukaresti energiatőzsde (OPCOM) panasza alapján végzett kivizsgálás nyomán.
A döntés szerint az EFT Furnizare 50,5 millió lejes, a Freepoint Commodities Europe LLP 22,92 millió lejes, a Nova Power & Gas SRL 100,11 millió lejes, míg a Tinmar Energy S.A mintegy 364 millió lejes bírságot kapott.

Jelzésérték

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a téma kapcsán hangsúlyozta, a négy vállalatra kiszabott rekordösszegű bírságok jelzésértékűek lehetnek mindazok számára, akik úgy gondolják, hogy a törvények megszegésével nagyobb nyereségre tehetnek szert.

Hírszerkesztő

 

Egyre nő a gáz- és áramlopások száma
Összeszámolta a országos gázszállító, hogy mennyi gázköbméterrel és áram kilowattal rövidítették meg tavaly a tolvajok. Negyven százalékkal nőtt az elhasznált, de ki nem fizetett mennyiség.
Előbb-utóbb mégiscsak meg lesz adóztatva a napfény
A napkollektorosok érdekvédelmi szervezete szerint a termelés méréséhez szükséges berendezések máris megvannak, viszont a kormány szerint csak 2026-tól lesz lehetőségük megadóztatni a napfényből termelt villamosenergiát.
Áramszünetek lesznek Szatmárnémetiben
Nyolc órás áramszünetekre kell számítani a következő napokban Szatmárnémetiben, tucatnyi címen lesz lekapcsolva órákra az áram.