×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Rehabilitálják az anyafarkast Szatmárnémetiben

2021.08.16 - 07:10
Megosztás:
Rehabilitálják az anyafarkast  Szatmárnémetiben
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére elkezdték a város Vasile Lucaciu parkjában található Capitoliumi Anyafarkas-szobornak a felújítását.

A helyreállítási munkálatokat a Szatmár Megyei Múzeum szakemberei ellenőrzik, egy szatmári cég kivitelezi, a költségeket pedig teljes egészében a polgármesteri hivatal fedezi.
A restaurálás során megújul a kő és márvány része az alkotásnak, valamint a bronzszobor is, eltávolítják a moha- és zuzmólerakodásokat, visszakerülnek a hiányzó feliratok stb.
A szobor a híres római Lupa Capitolinának a másolata, és az örök város alapítóinak, Romulusnak és Remusnak a legendáját ábrázolja.
Szatmárnémetiben először 1936-ban lett felállítva, majd 1940-ben eltűnt. Az újraállítására 1992-ben került sor Radu Ciobanu szatmári szobrász közreműködésével.

Új közlekedésrendészeti „munkatársak”
Távvezérelhető oszlopok helyettesítik a rendőröket és erősítik fel a behajtani tilos táblák hatályát. Az új központ körül szolgálnak az első, földbe küldhető forgalmi akadályok, de lesznek máshol is.
Faszerkezetes Mercedes a retroparádén
Nyolcvannál is több veteránautó-tulajdonos vett részt a szombati szatmárnémeti retroexpón. Délig voltak kint a főtéren a patinás járgányok, délután klubtalálkozóra vitték azokat Sándorhomokra.
Megnyílt az Őszi szalon!
Október 14 és december 15 között tekinthetőek meg a szatmárnémeti polgármesteri hivatal földszinti kiállítótermében az Őszi szalon kiállítás művei. A belépés ingyenes.
Cookie