×
2024. 05 18.
Szombat
Erik, Alexandra
13 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.28 RON
Olvasó hangja

Régen volt? Hol is volt?

2016.02.27 - 10:37
Megosztás:
Régen volt? Hol is volt?

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány idén is meghirdette a már hagyományossá vált „Régen volt? Hol is volt?” című vetélkedőt. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata is részt vett a holokauszt feldolgozásának modernebb változatában, mely felkeltette a mi érdeklődésünket és régiónkban további 9 csapat figyelmét is. Azonban az országos vetélkedőre a régióból csak két csapat juthatott tovább, az első helyet csapatunk foglalta el. Tagjai pedig Lázin Áron, Büte Alexandra és Pop Evelyn, felkészítő tanárunk pedig Csorján Árpád volt, aki fáradságot nem kímélve irányított minket.

A versenybe való bejutáshoz egy motivációs levelet kellett írni, melyben megfogalmaztuk, hogy mélyebben szeretnénk belemerülni a történelem eme sötét időszakába, amelyet nem elfelejteni kell, hanem tanulni belőle. Illetve kifejtettük a véleményünket a mai fiatalság szerepéről az antiszemitizmus és rasszizmus elleni harcban. További követelmény egy Facebook-profil elkészítése volt, lehetőleg egy helyi embermentőről. Pontozták a hitelességet és az adatgazdagságot is. A szamosújvári születésű, Yad Vashem-kitüntetett (2001) Nits Gyula személyét keltettük életre Nits János szatmárnémeti városi tanácsos hozzájárulásával és önzetlen segítségével. A versenyen a profil a zsűri által kiemelt volt, tehát megérte a fáradságos kutatást.

A verseny másik, számunkra nagyon érdekes és élvezetes része egy interjú készítése volt egy kisfilmbe ágyazva, melyhez interjúalanyként a Szatmári Zsidó Hitközség elnökét, Décsei Miklóst választottuk, aki első kérésre elvállalta, mivel neki is szívügye, hogy a fiatalok jobban megismerhessék, testközelből megtapasztalhassák a történelmet. Décsei úr, aki egy zsidó munkatáborban született, elmesélte, szülei milyen meghurcoltatásokon mentek keresztül. Ezen feladatok elkészítése után következett a Debreceni Zsidó Hitközség épületében megtartott regionális forduló, ahol életmentők történeteivel kapcsolatos feladatok, illetve szóbeli megmérettetések vártak a debreceni zsidósággal kapcsolatban. A verseny végig nagyon szoros volt, szinte érződött a vibráló hangulat a teremben. Az eredményhirdetésen örömmel töltött el, hogy az első helyen végeztünk, ugyanakkor izgalommal, hogy a következő forduló már Budapesten lesz, ahol nagyon változatos programokkal fogják várni a csapatokat. Díjként nagy értékű könyvcsomagot kaptunk, mely több szempontból is segít megérteni, mi is történt 72 évvel ezelőtt.

Végül szeretnénk köszönetünket kifejezni Nits János és Décsei Miklós uraknak a közreműködésükért, akik segítettek nekünk jobban átlátni a történelem eme véres korszakát, s bebizonyították, hogy még ekkor is voltak emberek, akik meg tudták tartani emberiességüket.

Pop Evelyn, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója