×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

RCA-árstopot javasol a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság

2023.03.19 - 08:31
Megosztás:
RCA-árstopot javasol a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság
A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) javaslatot tesz arra, hogy a következő hat hónapban a 2022 márciusában alkalmazott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjak legyenek érvényesek

Az ASF biztosításokkal foglalkozó főosztályának vezetője, Valentin Ionescu szombaton nyilatkozott az RCA-árstopról az Aregpres hírügynökségnek. 

Mint a szakember rámutatott, a biztosítási piac főbb szereplőivel folytatott egyeztetések nyomán, a piac stabilitásának biztosítása érdekében javasolni fogják, hogy a következő hat hónapban a 2022 márciusi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak legyenek érvényesek. Az erről szóló tervezetet az ASF tanácsa már jóváhagyta és hétfőn elküldik a pénzügyminisztériumnak. Ionescu elmondta, a tervezet arról is rendelkezik, hogy ha a 2023-as kötel ező gépjármű-felelősségbiztosításidíj kisebb, ezt kell alkalmazni.

A pénzügyi felügyelet ugyanakkor javaslatot fog tenni a biztosítótársaságok által a bruttó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevétel után fizetett adó elengedésére is.

Az ASF sajtószóvivője, Daniel Apostol a múlt héten azt nyilatkozta, az intézmény mérlegeli, hogy a fogyasztók védelme érdekében felső határt szabjon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnak. A hatóság februári jelentése értelmében 2022 augusztusához képest átlagban 16,28 százalékkal emelkednek a referenciaárak. 

Hírszerkesztő