×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

R.A.R. Auto Pass: készül minden autó „önéletrajza”

2024.02.08 - 17:43
Megosztás:
R.A.R. Auto Pass: készül minden autó „önéletrajza”
Az autó teljes élettörténete elérhető lesz a rendszerben a vevők számára. (Fotó: freepik.com / prostooleh)
A román gépjármű-nyilvántartó a rákészülést elkezdte, 2024. december 1-jétől kezdve fogja kiadni az autók teljes előéletét tartalmazó RAR Auto Pass igazolást a járműtulajdonosoknak.

A RAR Auto Pass elnevezésű okmányt az egyes gépkocsik eladásakor állítják ki, hogy a 2023. évi 142. törvény és a 2024. évi 210. számú közlekedésügyi miniszteri rendelet értelmében a Romániában már bejegyzett gépkocsikra vonatkozóan be lehessen mutatni a vevőnek —  írja egy közleményében a Román Autó-nyilvántartó (RAR).

hirek/2024/februar/rar-auto-pass-keszul-minden-auto-oneletrajza-freepik.jpg
A műhelyeknek is lehetőségük lesz adatokat feltölteni az adatbázisba. (Fotó: freepik.com)
Szervizek is bevonva

A RAR Auto Pass lényeges információkat tartalmaz majd arról, hogy reálisan mennyit futott az autó, illetve annak komolyabb káreseteiről, az azon végzett egyéb beavatkozásokról. A RAR Auto Pass tanúsítvány ára körülbelül 50 lej lesz.
Május végére lesz kész egy RAR Auto Pass alkalmazás, ezt szervizek, műszaki vizsgáztató állomások, tachográf és/vagy sebességkorlátozó ellenőrző műhelyek, autógyártók kapják majd meg.
De mivel legalább 6 hónapra van szükség ahhoz, hogy elegendő adatot gyűjtsenek össze ahhoz, hogy a lehető legmegfelelőbb képet kapják egy-egy járműről, ezért csak 2024. december 1-jétől lesz teljes értékű a vevők számára is a rendszer.

hirek/2024/februar/rar-auto-pass-keszul-minden-auto-oneletrajza-szfu-archiv.JPG
A RAR szatmárnémeti, károlyi úti telephelye. (Fotó: SZFÚ/archív)
Minden információ

A tehát ez év végétől elérhető tanúsítvány komplex adatokat fog tartalmazni egy eladásra kínált autó előéletéről, a kilométeróra állásáról a jármű azonosítószámán át, az esetleges közúti események időpontján és jellegén át, a fék- és kormányrendszer súlyos sérülésének részleteiig. Az is elérhető lesz a vevő számára, hogy az eladásra kínált a járművön milyen beavatkozásokat végeztek (karbantartás, javítás, szoftverfrissítés, módosítások, átfestések, stb.).   
Abban a valószínűtlen esetben, ha a kérelem lekérdezésekor nem találnak információt egy adott járműre vonatkozóan, a RAR díjmentesen fog kiállít egy negatív véleményezést. A vevőnek, az autóról szóló dokumentum megszerzéséhez a járművet nem kell bemutatni a RAR-nak.

Vannak-e problémái

"A RAR AutoPass nélkülözhetetlen mindazok számára, akik járművük megvásárlása előtt meg akarnak győződni arról, hogy annak műszaki állapota a vételárnak megfelelő és hogy az autónak nincsenek olyan problémái, amelyek veszélyeztethetik utasnak, vagy sofőrnek az életét vagy a közlekedés biztonságát.” – nyilatkozta az új szolgáltatással kapcsolatban Mihai Alecu a RAR vezérigazgatója.

Hírszerkesztő

 

A RAR se győzi már az ügyintézést!
Újabb autó-nyilvántartással kapcsolatos szolgáltatás lett időpontegyeztetés-függő, a RAR az egyik olyan közhivatal amelyik egyre kevésbé tudja felvenni a tempót a megnövekedett ügyfél-igénnyel.
A szatmári autók több, mint fele balesetveszélyes
Országos szinten az első félévben ellenőrzött autók 44.16%-a, míg Szatmár megyében 50.49%-a balesetveszélyes - mutat rá a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR).
Folytatják a közterületeken hagyott gépjárművek eltávolítását
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Közterület-fenntartó Vállalat folytatja a közterületeken hagyott gépjárművek eltávolítását.