×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Nagykároly

Rangos díj a rekettyés citerásoknak

2022.05.17 - 13:00
Megosztás:
Rangos díj a rekettyés citerásoknak
Jól szerepeltek a Rekettyések a magyarországi versenyen. (Fotó: Horn Levente)
Szombaton, május 14-én rendezték meg a magyarországi Kállósemjénben az I. Rózsafa Nemzetközi Ifjúsági Népzenei Találkozót és a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny ifjúsági elődöntőjét, amely országos KÓTA-minősítő megmérettetés.

A rendezvényen bemutatkozott a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület is, egyik oktatójuk, Nauner Agárdi Éva tanárnő vezetésével. Az egyesület citerazenekara és Kisrekettye-citerazenekara, valamint Boros Bianca és Katona Dóra szólistái aranyfokozatot értek el. A versenyt a Rózsafa Művészeti Egyesület és a Vass Lajos Népzenei Szövetség szervezte meg a kállósemjéni Kállay-kúria nagytermében. A rendezvény ideje alatt népművészeti kézműves-foglalkozást tartottak, valamint népi iparművészek portékái is várták az érdeklődőket. A népzenei találkozót táncházzal fejezték be, amelyre a magyarországiak mellett Felvidékről és Erdélyből is érkeztek versenyzők. V. B.

Felnőtteket is vár a Rekettye
Jó hírt közölt nemrég közösségi oldalán a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület: szombaton, azaz október 15-én elkezdik a felnőttek néptáncoktatását.
Új tanév, új rekettyés kihívások
Elkezdődött az idei rekettyés tanév is Nagykárolyban. A jól bevált foglalkozások mellett újdonságokkal is készülnek a népi kultúra iránt érdeklődőknek.
Határtalanul:  A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület
Határtalanul című rovatunk mai kiadásában — amelynek keretein belül Szatmár megyéből elindulva országhatárokat átívelő tevékenységeket mutatunk be — Székely Sárával, a bő három évtizedes múltú nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjével beszélgettünk.