×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

Rákóczi ösztöndíjak a magyarság egyik végvárában, Avasújvárosban

2023.11.15 - 16:10
Megosztás:
Rákóczi ösztöndíjak a magyarság egyik végvárában, Avasújvárosban
(Fotók: a szerző felvételei)
Bár Avasújváros semmiképp nem szórvány, de annál inkább az avasi magyarság végvára, — kedden délelőtt Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó adta át a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait annak a 25 előkészítő osztályosnak, akik magyar nyelven kezdték el az iskolát.

„Kicsit úgy tekintem magam, mint Rákóczis, hiszen régóta dolgozom velük együtt” – fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó kedden délelőtt Avasújvárosban, köszöntve a kőszegremetei, avasújvárosi, vámfalui, apahegyi előkészítős gyerkőcöket, és hangsúlyozottan szüleiket, „akik hoztak egy döntést, s gyermekeiket magyar tannyelvű osztályba íratták”. Mint rámutatott, a magyar kormány kötelességének tekinti, hogy a nemzet gyarapodjon és az ország határain túl élők szülőföldjükön boldoguljanak, a Rákóczi Szövetségnek pedig nagy feladata van ebben, immár 33 éve. „Az önkormányzat feladata az infrastruktúra biztosítása, a szülőké a magyar nyelvű osztályba való beíratás. Köszönöm, hogy őrzik önazonosságukat!” – mondta. Emlékeztetett, november 15-e Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének s egyben halálának napja, ugyanakkor a magyar szórvány napja is, éppen ezért vállalta szívesen és nagy örömmel, hogy ezen a napon Avasújvárosba látogat — arra a településre, ahol nem kérdés a nemzeti identitás megőrzése. A szórványban élő magyarság jelenti a nemzet végvárait, és bár Avasújváros semmiképp nem szórvány, de annál inkább az avasi magyarság végvára. „Legfontosabb feladatunk, hogy ezeket a végvárakat erősítsük. A Rákóczi Szövetség állhatatosan teszi a dolgát, lehet, hogy a támogatás nem óriási összeg, de jelképe annak, hogy összetartozunk.” – tette hozzá.

hirek/2023/november/rakoczipenz-ujvaros/368451569-731603782352398-7108095087542362915-n.jpg

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Lukács Dénes főtanfelügyelő-helyettes is, rámutatva: mind a magyar kormány támogatása, mind a Rákóczi Szövetség programjai elsősorban a szülők felé közvetít valamit; azt hogy bizalommal küldjék gyermekeiket magyar tannyelvű iskolába, hiszen abból semmilyen hátránya nem fog származni. 

Újvárosban még alap, hogy a magyar gyermek magyar osztályba járjon

„Szerencsére Avasújváros és vidéke számára még magától értetődő alap, hogy a magyar gyermekeket magyar osztályba írassák — példát mutathatnak jó pár településnek” — hangsúlyozta nyomatékosan Szejke Ottila elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, s egyben a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei szervezetének elnöke, külön köszöntve az előkészítősöket, hiszen ez a nap róluk szólt, s azért lehettek a középpontban, mert anyanyelvükön tanulnak. Az anyanyelven való tanulás számtalan előnyével kapcsolatban saját iskolaéveit említette példaként, s mint mondta: az, hogy végig magyar szakon járt, soha nem jelentett hátrányt számára, hanem egy hatalmas többlet volt.

hirek/2023/november/rakoczipenz-ujvaros/400294688-714452220562212-1819571548585354077-n.jpg

Dr. Petrovay László, a Rákóczi Szövetség stratégiai igazgatója arra mutatott rá, hogy az iskolatáska, illetve az ösztöndíj megkönnyíti a családoknak az iskolakezdést —ez egyben a köszönet a szülőknek a döntésért, hogy a magyar oktatást választották gyermekeik számára. „Biztosak vagyunk benne, hogy a legjobb döntést hozták meg, hisz az anyanyelven való oktatás záloga annak, hogy a gyermekek minél többet sajátítsanak el abból a tudásból, amire szükségük van az életük folyamán. Nem csak oktatási nyelvet, hanem identitást és magyar jövőt választottak nekik.” – fogalmazott. Amikor a szülők a magyar iskola mellett döntenek, akkor nemcsak a gyermekük jövőjéről döntenek, hanem a közösség jövőjéről is. Igaz, hogy a gyermekek anyanyelven tudnak a legjobban, leghatékonyabban tanulni, a magyar iskolában megőrzik a magyar nyelvet, megtanulják a történelmet, irodalmat. Ezekből a kis magyar gyermekekből a magyar iskolának hála, később magyar felnőttek lesznek, akik megőrzik a nyelvüket, kultúrájukat és így az avasi magyarságnak is a jövőjét jelentik ezek a kisdiákok.

hirek/2023/november/rakoczipenz-ujvaros/400302921-292170876466199-3607041418003593446-n.jpg

Mint elmondta, idén ősszel a Rákóczi Szövetség támogatóival együtt több mint 9000 külhoni gyermeknek adja át a 10 000 forintos Rákóczi-ösztöndíjakat, amely nem csak egy szervezet, de az egész magyarországi társadalom támogatását is jelképezi. 

Mielőtt a 18 avasújvárosi, valamint 7 vámfalui előkészítős (természetesen szüleik kíséretében) átvették volna a borítékokat, rövid kulturális műsorral kedveskedtek a vendégeknek, Reha Luca balladaénekét követően pedig a Petőfi-programos Gresa Dávid néptáncos által felkészített Ördögrokolya néptánccsoport szatmári táncokra perdült.

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!