×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Rafila: Romániában elkezdődött a covid-járvány ötödik hulláma

2022.01.10 - 09:49
Megosztás:
Rafila: Romániában elkezdődött a covid-járvány ötödik hulláma
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában elkezdődött a COVID-19 világjárvány 5. hulláma, és jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de a becslések szerint egy-két héten belül tartós közösségi terjedés várható.

'Korábban napi néhány száz új eset volt, most napi néhány ezer van, és bár a helyzet az utóbbi 4-5 napban stabilizálódni látszik, korántsem jelenti azt, hogy a dolgok visszatértek a normalitásba. (...) Az egyik leggyorsabb növekedési tendenciát regisztráljuk Európában, és most nem csak az Európai Unióról beszélek; a második vagy harmadik helyen állunk, tehát még nincs okunk a lazításra, hanem éppen ellenkezőleg, rendkívül óvatosnak kell lennünk. Abban reménykedünk, hogy ezek az újonnan regisztrált esetek nem terhelik le az egészségügyi rendszert' - nyilatkozta Rafila az Antena 3-nak vasárnap este.

Arról is beszámolt, hogy az omikron-vírustörzs által okozott fertőzésnek van két tipikus tünete a többi, általános covid-tünet mellett, éspedig 'a kevésbé intenzív, inkább egyfajta viszketésnek érzékelt torokfájás és az éjszakai heves izzadás". A többi tünet az aszténia, izomfájdalmak, láz, néha emésztési zavarok.

"Legalább annyira aggódom, mint a delta-változat esetében, ahol szintén megmaradt a vírus patogenitása. Nagyon komoly viták folynak a törzs alacsonyabb patogenitásáról, de egy alacsonyabb patogenitás is az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezheti, ha nagyobb esetszámmal társul' - mondta Rafila.

Rámutatott azonban, hogy ebben a hullámban több olyan dolgot meg lehet tenni a járvány megfékezésére, amit az eddigi hullámok során nem tettek meg. Ezen intézkedések egyike a teszteléshez való hozzáférés megkönnyítése a tesztelési pontok számának növelésével a jelenlegi néhány százról néhány ezerre.

'Van egy másik dolog is: e hónap végétől innovatív antivirális szerek állnak majd rendelkezésünkre, amelyeket azonban csak olyan betegeknek fogunk beadni, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata' - magyarázta a miniszter.
AGERPRES

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Rafila: két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak
Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
Cookie