×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
5 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Rafila: politikai döntést kell hozni a Covid-igazolvány bevezetéséről

2021.12.21 - 20:50
Megosztás:
Rafila: politikai döntést kell hozni a Covid-igazolvány bevezetéséről
A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről politikai döntés fog születni, a meghozatalához pedig konszenzusra lesz szükség a koalícióban - jelentette ki kedden az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila tájékozatlannak nevezte az intézkedés ellen tüntetőket. Úgy vélekedett: kiegyensúlyozottságra és az emberek egészségével szembeni felelősségre egyaránt szükség van a járvány elleni védekezésben.

'A döntés politikai lesz. Konszenzusra kell jutnunk a koalícióban. Jómagam egészségügyi miniszterként is és szakmabeliként is támogatom ezt a kezdeményezést, szociáldemokrata párti kollégáimmal együtt. Koalíciós partnereink vagy elfogadják ezt a megoldást, vagy javítanak rajta, de találnunk kell egy megoldást, hogy felkészülten várjuk a következő járványhullámot' - utalt Rafila az egészégügyi minisztérium törvénytervezetére, amit reményei szerint még január elején elfogad a parlament.

A tárcavezető magyarázata szerint a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésének lényege a gyors reagálás, a jogalkotók késlekedése ugyanis az elmúlt járványhullám idején rengeteg halálos áldozatot követelt. 'Meg kell találni azt a megoldást, amelyik nem diszkriminál különböző kategóriákat' - tette hozzá.

A Covid-járvány ötödik hulláma várhatóan legalább két hónapot fog tartani, a legveszélyesebb hónap február és március lesz - nyilatkozta kedden az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila elmondta, hogy előrejelzését más országok tapasztalatára alapozza.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését előíró törvénytervezet értelmében már az első adaggal beoltott személyek megkapják az igazolványt, de az csak akkor válik véglegessé, amikor az illetőt teljeskörűen beoltották.

A törvény csak Románia területén lesz érvényes. Külföldre utazva az illető ország járványügyi intézkedéseit kell majd tiszteletben tartani - szögezte le Rafila.

AGERPRES

Rafila: két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak
Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövőben a háziorvosokra lehetne bízni a lakosság koronavírus elleni beoltását
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn felvetette azt a lehetőséget, hogy a lakosság - beleértve a veszélyeztetett kategóriákat — a jövőben a háziorvosi rendelőkben kapja meg évente a koronavírus elleni oltást.
Cookie