×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Rafila: év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt

2021.11.27 - 20:17
Megosztás:
Rafila: év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt
Fotó: Agerpres
Év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila szerint az intézkedést egy szakértők által kidolgozott algoritmus alapján vezetnék be.

A tárcavezető elmondta, a Covid-igazolványt csak akkor kellene kötelezővé tenni az alkalmazottak számára, ha egy bizonyos időtartamig folyamatosan emelkedik Romániában a koronavírusos fertőzések száma. Ha pedig egy bizonyos időtartamig folyamatosan csökkennek az esetszámok, a fertőzöttségi ráta pedig elér egy adott küszöbértéket, akkor visszavonnák az intézkedést - magyarázta.

Hozzátette, az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei határozzák majd meg, hogy milyen körülmények között lenne indokolt a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése.

Újságírói kérdésre elmondta, a kormánykoalíció eldönti majd, hogy sürgősségi rendelettel vagy a parlamentben elfogadott törvénnyel léptetik hatályba az intézkedést, de ennek év végéig meg kellen történnie. A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését sürgősnek nevezte, de hangsúlyozta, hogy az eljárásnak átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie.

Rafila úgy vélekedett: a tervezett intézkedés a kötelező jellege miatt váltott ki ellenérzést az alkalmazottakból. 'De szerintem mindenki belátja, hogy sokkal előnyösebb beoltatni magát, mint sűrűn tesztet végeztetni' - jegyezte meg. AGERPRES

Rafila: két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak
Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövőben a háziorvosokra lehetne bízni a lakosság koronavírus elleni beoltását
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn felvetette azt a lehetőséget, hogy a lakosság - beleértve a veszélyeztetett kategóriákat — a jövőben a háziorvosi rendelőkben kapja meg évente a koronavírus elleni oltást.
Cookie