×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Rafila: év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt

2021.11.27 - 20:17
Megosztás:
Rafila: év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt
Fotó: Agerpres
Év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila szerint az intézkedést egy szakértők által kidolgozott algoritmus alapján vezetnék be.

A tárcavezető elmondta, a Covid-igazolványt csak akkor kellene kötelezővé tenni az alkalmazottak számára, ha egy bizonyos időtartamig folyamatosan emelkedik Romániában a koronavírusos fertőzések száma. Ha pedig egy bizonyos időtartamig folyamatosan csökkennek az esetszámok, a fertőzöttségi ráta pedig elér egy adott küszöbértéket, akkor visszavonnák az intézkedést - magyarázta.

Hozzátette, az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei határozzák majd meg, hogy milyen körülmények között lenne indokolt a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése.

Újságírói kérdésre elmondta, a kormánykoalíció eldönti majd, hogy sürgősségi rendelettel vagy a parlamentben elfogadott törvénnyel léptetik hatályba az intézkedést, de ennek év végéig meg kellen történnie. A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését sürgősnek nevezte, de hangsúlyozta, hogy az eljárásnak átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie.

Rafila úgy vélekedett: a tervezett intézkedés a kötelező jellege miatt váltott ki ellenérzést az alkalmazottakból. 'De szerintem mindenki belátja, hogy sokkal előnyösebb beoltatni magát, mint sűrűn tesztet végeztetni' - jegyezte meg. AGERPRES

Nem aktualizálódik a COVID-igazolvány
Sokan feltették a kérdést: automatikusan aktualizálódik-e a digitális COVID-igazolvány, amikor egy személy megkapja a booster dózist?
Rafila: Romániában elkezdődött a covid-járvány ötödik hulláma
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában elkezdődött a COVID-19 világjárvány 5. hulláma, és jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de a becslések szerint egy-két héten belül tartós közösségi terjedés várható.
Rafila: politikai döntést kell hozni a Covid-igazolvány bevezetéséről
A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről politikai döntés fog születni, a meghozatalához pedig konszenzusra lesz szükség a koalícióban - jelentette ki kedden az egészségügyi miniszter.
Cookie