×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Rafila: Az idén egészen biztosan használni fogjuk még a védőmaszkokat

2021.01.19 - 08:51
Megosztás:
Rafila: Az idén egészen biztosan használni fogjuk még a védőmaszkokat
Az idén még egészen biztosan használni kell a védőmaszkot, jelentette ki hétfőn Alexandru Rafila orvos, szociáldemokrata parlamenti képviselő.

Rafila szerint a védőmaszk használatáról csak a nemzetközi szakmai intézmények által elvégzett tudományos kutatások eredményei alapján, az Európai Unió által az oltási lefedettséggel kapcsolatos felmérés és ez alapján kifejtett álláspont nyomán lehet majd lemondani.

'Én nem tudom pontosan meghatározni, hogy mikortól nem kell majd védőmaszkot hordani, de ha ez a célkitűzés, a 70%-os lefedettség megvalósul, a szakemberek biztosan megvitatják majd ezt a kérdést, és ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket az államok elfogadhatnak' - fejtette ki Rafila a PSD székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Adrian Streinu-Cercel orvossal abban, hogy még két évig védőmaszkot fogunk használni, Rafila így válaszolt: 'Én nem szeretek úgy jósolgatni, hogy vélekedésekre és nem tudományos érvekre támaszkodom. Mihelyt az EU lakosságának az immunizálása előrehalad, el fognak készülni a felmérések, kutatások is, melyek alapján a maszkviselés időszakának lerövidítését, vagy meghosszabbítását fogják javasolni. Az biztos, hogy az idén még viselni fogjuk a maszkot'.

Rafila kifejtette ugyanakkor, hogy a szociáldemokraták támogatják az oltási kampányt, és azt szeretnék, ha annak nyomán minél előbb megvalósulna a lakosság immunizálása, azonban van néhány olyan dolog, ami aggodalomra ad okot, és ezek egyike az oltás beütemezésére szolgáló online platform működése.

A szociáldemokrata képviselő szerint három héttel az oltási kampány elkezdése után Románia még mindig csak a 'tapogatózás' időszakában van, és ez nem ad igazán bizalmat az állampolgároknak.

Rafila utalt arra, hogy hétfő reggel meghibásodott a COVID-19 elleni vakcinára jelentkezők online platformja, ezért átmenetileg nem működött. Leszögezte, a platform működésétől függ nem csupán az oltások beütemezése, hanem az egész kampány lefolyásának módja is.
AGERPRES

Rengetegen igénylik az oltást Szatmárban is
Egy nap leforgása alatt több mint 1400 szatmári immunizáltatta magát, ami csúcsnak számít az utóbbi hónapok adatainak tükrében — a nagy érdeklődésre való tekintettel az oltóközpontok a hét minden napján működnek majd, és további oltópontok újranyitását is tervezik.
Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Cookie