×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Rafila: az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia a koronavírus-járvány elleni válaszintézkedéseket

2021.11.27 - 10:09
Megosztás:
Rafila: az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia a koronavírus-járvány elleni válaszintézkedéseket
Fotó: Agerpres
Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) helyett az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia a koronavírus-járvány elleni válaszintézkedéseket - jelentette ki péntek este Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter a Digi24-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a CNSU elnöke a kormányfő, az alelnöke a belügyminisztériumi katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat és a testület egy tudományos tanácsadói bizottság javaslatai alapján hozza meg a döntéseit. Az általa vezetett tárcának pedig mindössze az a szerepe, hogy 'esetleg láttamozza' a már meghozott döntéseket.

Rafila elmondta, a járvány elleni válaszintézkedéseket az egészségügyi minisztériumnak kellene javasolnia, és ezeket nem lenne szabad felülírnia egy olyan tudományos tanácsadói bizottságnak, amelynek tagjainak többsége nem egészségügyi szakember. Hozzátette, azt is szeretné, hogy a járványhelyzetről szóló heti sajtótájékoztatókat ezentúl az egészségügyi minisztérium székhelyén tartsák meg. 'A járvány egyértelműen közegészségügyi kérdés' - szögezte le.

A miniszter elmondta, 'semmi baja nincs' Raed Arafattal, akit kiváló szakembernek tart. 'Nem az a probléma, hogy melyik intézmény legyen a fontosabb, az egészségügyi tárca vagy a DSU. Nem a személyek vagy az intézmények a lényeg, hanem az eredményesség' - jelentette ki. Hozzátette, konzultálni fog a kormányfővel, a belügyminiszterrel és Raed Arafat államtitkárral a döntéshozatali mechanizmusok módosításáról. AGERPRES

Rafila: vissza kell nyerni a lakosság bizalmát a hatóságok iránt
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken hangsúlyozta, vissza kell szerezni a lakosságnak a hatóságokba vetett bizalmát a Covid-világjárvány kezelése érdekében, mivel ennek hiánya "tragédiákhoz" vezet, tekintve, hogy betegek nagyon későn jelentkeznek az orvosnál.
Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet
Bill Gates a koronavírusnál sokkal súlyosabb világjárványok kialakulásának lehetőségére figyelmeztetett, és felszólította a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral járuljanak hozzá a következő globális fertőzésre történő felkészüléshez — írta személyes blogján a milliárdos üzletember.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Cookie