×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Rafila: az Afrika déli országaiból beutazó személyek 14 napos karanténba kerülnek

2021.11.27 - 15:24
Megosztás:
Rafila: az Afrika déli országaiból beutazó személyek 14 napos karanténba kerülnek
Fotó: Agerpres
Tizennégy napos karanténba kerülnek Romániában az Afrika déli országaiból beutazó személyek - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila az országos vészhelyzeti bizottság aznap elfogadott határozatáról számolt be. Közlése szerint az intézkedést azt indokolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Afrika hét országában felbukkant a koronavírus egyik, aggodalomra okot adó variánsa.

A miniszter elmondta, az Omikronnak nevezett új vírustörzs sok ponton mutálódott és képes a gyors terjedésre. Rafila szerint nem tudni még, hogy a jelenlegi oltóanyagok mennyire hatékonyak az új variánssal szemben, és azt sem, hogy milyen lefolyású megbetegedést okoz.

A tárcavezető közölte, hogy a román hatóságok a WHO és az ECDC ajánlására korlátozzák a beutazást a dél-afrikai országokból, ezt a lépést megtették már más európai államok is. AGERPRES

Rafila: két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak
Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövőben a háziorvosokra lehetne bízni a lakosság koronavírus elleni beoltását
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn felvetette azt a lehetőséget, hogy a lakosság - beleértve a veszélyeztetett kategóriákat — a jövőben a háziorvosi rendelőkben kapja meg évente a koronavírus elleni oltást.
Cookie