×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása

2021.11.26 - 08:15
Megosztás:
Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila rámutatott, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai értelmében is az átoltottság növelése kell hogy legyen a prioritás. Azokban az országokban, ahol a lakosság 70-80 százaléka teljeskörűen be van oltva koronavírus ellen, nagyon fontos az úgynevezett booster oltás, a 35-40 százalékos átoltottságú országokban azonban az az elsődleges fontosságú, hogy az oltatlanok közül minél többen megkapják a vakcinát.

A harmadik dózis kapcsán a tárcavezető kiemelte, mindazok esetében, akik nem estek át a betegségen, ez egyértelműen lényeges, mert az oltással szerzett immunitás hat hónap után bizonyítottan gyengül. Úgy véli azonban, tisztázni kellene, hogy mindenkinek szüksége van-e az emlékeztető oltásra. "Meg kell vitatni a dolgokat. Tudományos bizonyítékokra van szükség, amelyek igazolják a harmadik dózis szükségességét, például a betegségen átesett személyeknél" - nyomatékosította.

Rafila elmondta, jómaga tavaly decemberben fertőződött meg a koronavírussal, márciusban megkapta az oltás első adagját, áprilisban a második dózist, a harmadikat azonban még nem kérte. AGERPRES

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie