×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Külföld

Putyin: hiba volt tankokat küldeni Budapestre és Prágába

2023.09.12 - 15:11
Megosztás:
Putyin: hiba volt tankokat küldeni Budapestre és Prágába
A szovjet haderő 1956. november 4-én indított általános támadást Magyarország és a forradalmárok ellen, vérbe fojtva a felkelést. (Fotó: xpatloop.com)
Hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

"Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt, és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel. De éppen ez az a gereblye, ezek azok a gereblyék, amelyekre a vezető nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok ma rálépnek" – hangoztatta Vladimir Putyin.
Az orosz államfő ezzel a kijelentésével a moderátornak arra a megjegyzésére reagált, hogy több ország, köztük Magyarország és Csehország szerint Oroszország a szovjet korszakban gyarmatosítóként viselkedett, amikor csapatokat vezényelt ezen országok fővárosába.
Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok „nyomást gyakorol a szövetségeseire, a partnereire."
„Nekik nincsenek barátaik, csak érdekeik vannak. Ez az ismert brit képlet folytatása" – hangoztatta Putyin.

hirek/2023/szeptember/hiba-volt-tankokat-kuldeni-budapestre-es-pragaba-kafakadesk-org.webp
1968. augusztus 21-én a Varsói Szerződés 250 000 katonája megszállta Csehszlovákiát és leverte a Prágai Tavaszt. (Fotó: kafkadesk.org)
Tankönyv miatt

Az 1956-os magyarországi események oroszországi értékelése idén szeptemberben ismét a közfigyelem középpontjába került a 11. osztály számára kiadott új tankönyv miatt, amelyben egy tematikus blokkban, a ledöntött budapesti Sztálin-szobor fejét ábrázoló fotó alatt a következő aláírás szerepel: "a fellázadt radikálisok, akik között nem kevesen voltak még a fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak egykori harcosai közül, a felkelés során nemcsak a szovjet emlékművek és szimbólumok elleni vandalizmussal, hanem a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartók és családtagjaik nagy számban történt meggyilkolásával is „kitüntették magukat”. Még a különlegesen védett létesítményeket őrző sorkatonák is vadállati mészárlás áldozatai lettek."

Hírszerkesztő