×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Külföld

Putyin a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött

2022.02.22 - 09:25
Megosztás:
Putyin a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött
A délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság" és „Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be hétfő esti videoüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszecsnyikkal, a „Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.
Az elnök felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy a két „népköztársaság" területén biztosítsák a békefenntartást a Moszkva által újonnan függetlennek elismert területeken. Emellett utasította az orosz külügyminisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat a két entitással a diplomáciai, baráti kapcsolatok, valamint az együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás létrehozásáról.  
A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy el kívánja ismerni a két ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.
Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe. Rámutatott, hogy az ilyen eszközök ukrajnai telepítése radikálisan csökkenti a rakéták repülési idejét. Az orosz vezető hangot adott álláspontjának, miszerint nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.
Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistamentesítés" jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistamentesítést" akar, azt Oroszország el tudja intézni.

MTI, Fotó: reuters

 

Putyin katonai műveletet rendelt el a Donyec-medencében
Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében.
Kormány: egy ENSZ-tagállam államiságának megkérdőjelezése olyan revizionista megközelítés, amely veszélyezteti a világ békéjét
A román kormány elítél minden olyan kísérletet, amely Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére irányul — üzente a kabinet hétfő este a Twitteren.
Iohannis: Románia határozottan elítéli, hogy Oroszország elismerte az ukrajnai Donyeck és Luhanszk szakadár köztársaságok „függetlenségét"
Románia határozottan elítéli, hogy az Orosz Föderáció elismerte az ukrajnai Donyeck és Luhanszk önjelölt köztársaságok „függetlenségét" — közölte Klaus Iohannis államfő.
Cookie