×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Potápi: a forradalomban megjelenik a magyar nép mindenkori akarata

2021.10.23 - 08:17
Megosztás:
Potápi: a forradalomban megjelenik a magyar nép mindenkori akarata
Az 1956-os forradalom eseményeiben megjelenik a magyar nép mindenkori akarata - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Dombóváron, a forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának előestéjén rendezett megemlékezésen.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a város 56-os emlékművénél mondott beszédében hangsúlyozta, 1956 viszonyítási pont lett a magyar történelemben, a forradalomhoz való hozzáállás sokat elárul az egyén nemzethez való viszonyáról.
    A forradalom 50. évfordulóján történteket felidézve azt mondta, "2006 október 23-án újra békés tüntetők vére folyt a pesti utcákon. "A baloldali kormány megismételte Kádár János árulását, a hatalmat választotta a nép ellenében" - fogalmazott.
    Hozzátette, így kapcsolódnak 1956 bűnösei a 2006-os események felelőseihez, köztük Gyurcsány Ferenchez is.
    2006 októbere "a rendszerváltás utáni legméltatlanabb időszak volt, az ártatlanoknak menekülniük kellett Pest utcáin, az áldozatoknak végig kellett nézniük, amint a baloldal az elkövetőket kitünteti, előlépteti vagy biztosítja a békés nyugdíjas éveiket" - mondta.
    Hozzátette: mindez azért történt, mert a baloldal nem vállalta a felelősséget Gyurcsány őszödi beszédéért, és az azzal napvilágra került, kormányszintű hazudozásért. "Azokat büntették, akik jogosan felháborodtak, ez a baloldali igazságszolgáltatás, ez a baloldal azóta is" - jegyezte meg.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy az 1956-os harcokban több mint 2600 magyar állampolgár halt meg, és közel húszezren sebesültek meg. Annak, hogy egy "jellemzően aljas népség állt ki a szovjet rendszer mellett", biztos jele, hogy  a sérülések többségét hátulról okozták - fűzte hozzá.
    Kitért arra is, hogy Kádár János Hruscsovtól kapott megbízást a forradalom leverésére; "a hruscsovi szereposztást a szellemi utódok ma előválasztásként adják elő" - mondta Potápi Árpád János.
     Szerinte az 56-os forradalom reménységet jelentett a környező országok magyarságának is, Erdély-szerte voltak békés megmozdulások a forradalom mellett. A harcok és az évekig húzódó megtorlások óriási fájdalmat jelentettek a nemzet számára.
    A politikus hangsúlyozta, "az elmúlt tizenegy évben olyan Magyarországot keltettünk életre, ahol minden magyar felelős minden magyarért, határon innen és túl".
    Kijelentette: a jövő évi választáson arról is dönteni kell, hogy "hogyan folytassuk". "Arra biztatom önöket, hogy ne forduljunk vissza, haladjunk tovább a forradalmárok által megkezdett úton egy szabad Magyarországért, ahol nemzetünk boldogulása az első, és nem a birodalmi akarat. Ne engedjük vissza a hatalomba azokat, akiknek Magyarország nem számít" - zárta beszédét az államtitkár.
    Az ünnepségen kulturális műsorral, mécsesekkel emlékeztek az 1956-os forradalomra, és a forradalomban való részvételéért 1959-ben, 18 évesen kivégzett Mansfeld Péterre.

MTI

 

Emlékezzél vissza az egész útra!
„Aki él, az mind, mind örüljön,/ Mert az Élet mindenkinek/ Kivételes, szent örömül jön” — születésének 144. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt a hagyományos és rendhagyó zarándoklaton.
Az uralkodó nélkül emlékeztek meg Londonban a brit háborús halottakról
A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen az udvar előzetes bejelentésével ellentétben nem volt jelen II. Erzsébet királynő, aki hátfájdalmai miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.
Ady Endrére emlékeznek
Az Adyfalvi Református Egyházközség és annak lelkipásztora, Forró Csaba november 20-án tart Ady-megemlékezést Érmindszenten.
Cookie