×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Ponea(ANSVSA): több mint 20 ezren folytatnak illegális sertéskereskedelmet az országban és terjesztik a sertéspestist

2021.11.21 - 17:24
Megosztás:
Ponea(ANSVSA): több mint 20 ezren folytatnak illegális sertéskereskedelmet az országban és terjesztik a sertéspestist
Országos viszonylatban több mint 20 ezerre tehető a sertésekkel törvénytelenül kereskedő személyek száma - nyilatkozta az országos állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) alelnöke. Mihai Ponea szerint a kupecek is felelősek az afrikai sertéspestis terjedéséért.

Az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva Mihai Ponea rámutatott, becsléseik szerint meghaladja a 20 ezret azoknak a személyeknek a száma, akik "kisgazdaként" több száz állatot nevelnek, majd törvénytelenül árulják az élő sertést és a sertéshúst szerte az országban. A sertéspestis terjedéséért is főleg ők tehetők felelőssé - állítja -, ezért sürgősen fel kell lépni ellenük, intézkedések hiányában ugyanis "a gazdák és a fogyasztók húzzák majd a rövidebbet".

Az ANSVSA a közeljövőben ellenőrzéseket végez az illegális sertéskereskedelmet folytató személyek leleplezésére. Az alelnök szerint az úgynevezett próbavásárló-módszert fogják alkalmazni, azaz felhívják telefonon a közösségi médiában és különféle internetes oldalakon hirdető sertésárusokat, érdeklődnek az áruról, majd találkoznak az eladóval. "Ez is egy módszer arra, hogy szankcionáljuk és visszaszorítsuk ezt a fajta kereskedelmet" - magyarázta.

Mihai Ponea elmondta, jelenleg a képviselőház előtt van az úgynevezett sertéstörvény tervezete, amely szintén az illegális kereskedelem és az állatok ellenőrizetlen mozgásának felszámolását célozza. A szakember ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy sem a háztáji sertéstartást, sem a disznóvágást nem tiltják be.

Az ANSVSA szerint november 18-án 516 aktív afrikaisertéspestis-góc volt az országban, ezek közül 17 kereskedelmi sertésfarmon.
2019-től mostanig 3819 gócot sikerült felszámolni.

Az afrikai sertéspestist okozó vírus jelenlétét legelőször 2017. július 31-én jelezték Romániában. Azóta a nyilvántartások szerint összesen 5945 vaddisznót fertőzött meg a kór 41 megyében. AGERPRES

Illegális hulladéklerakókat „jutalmaztak”
Január 6-án a szaniszlói önkormányzat értesítette az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársait, mivel tetten értek egy polgárt, aki a község területén hulladékot pakolt le.
ANSVSA: 213 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván az év végén az országban
A december 23-án jegyzett 420-ról 213-ra csökkent csütörtökre a Romániában nyilvántartott afrikaisertéspestis-gócok száma - tájékoztatott az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).
Az állategészségügyi és élemiszer-biztonsági felügyelők több mint 2,2 millió lejre róttak ki bírságokat november vége óta
Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelők több mint 2,2 millió lejre szabtak ki bírságot, és több mint 2200 kilogramm húst és húskészítményt foglaltak le a november 29. és december 22. között végzett ellenőrzések során.
Cookie