×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Politikai iskola indul

2021.09.01 - 19:00
Megosztás:
Politikai iskola indul
Nemcsak oktatás zajlik majd, hanem közösségépítés is / Fotó: mcc.hu
Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat ötödik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18–36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezett ingyenes képzésére szeptember 12-ig lehet pályázni. A program 2021. október közepén Kolozsváron indul, a bukaresti, sepsiszentgyörgyi és budapesti alkalmak a következő évben folytatódnak, az utolsó képzési hétvégére pedig 2022 májusában kerül sor.

Kivételes lehetőségek

A hat hónapos, négy hétvégét felölelő személyes alkalmakból, valamint e-learning-tananyagok feldolgozásából és beadandók készítéséből álló képzés során a résztvevők az elméleti tudásuk bővítése mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek. Az erdélyi magyar fiatalok számára kivételes lehetőségeket nyújt a kurzus, hiszen kötetlen formában beszélgethetnek magyar és külföldi politikai döntéshozókkal, valamint olyan támogató közösség részévé válnak, ahol a résztvevők a képzés elvégzése után is számíthatnak egymásra.

Széles körű oktatás

A magyar és angol nyelven zajló képzés tematikája négy pillérre épül: különböző készségfejlesztő tréningekre, politikai menedzsmentre (pártok működtetése, kommunikációs rendszerek és kampányok, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása), hazai és külföldi gyakorló politikusokkal, szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetésekre, valamint az e-learning-alapú oktatásra. A magyar és angol nyelven folyó képzéssorozat alatt a résztvevők betekintést nyerhetnek továbbá a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés technikáiba, a közvélemény-kutatás, beszédírás, videókészítés módszertanába, vezetői készségeiket pedig tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs gyakorlatokon keresztül fejleszthetik.

Nagy nevek

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat vendégelőadói között minden évben elismert magyarországi és külföldi szakértők, politikusok szerepelnek. Előadást tartott már többek között Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, David Venter, Nelson Mandela volt kommunikációs főtanácsadója, Malcolm Gillies, a London Metropolitan Egyetem egykori rektora, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora vagy Richard Hamilton, a Department for Business, Energy and Industrial Strategy stratégiai igazgatója.

Infók a honlapon

Az érdeklődők szeptember 12-én éjfélig adhatják le jelentkezésüket. Az Erdélyi Politikai Iskoláról és a jelentkezés feltételeiről bővebb információ a képzés honlapján olvasható (mcc.hu/erdelyi-politikai-iskola). A programot a Pro Iuventute Egyesület támogatja.

Princz Csaba

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését
Szatmár megyében is több olyan, korábban oktatási célokra használt ingatlan áll üresen, amelyek rendeltetését megváltoztathatják az önkormányzatok egy most elfogadott törvénytervezet értelmében.
Cookie