×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Piricsi Arthur: „Mi motiválja a sportolót, aki már mindent elért? Az, hogy mindig vannak új célok!” – interjú

2024.06.06 - 11:20
Megosztás:
Piricsi Arthur: „Mi motiválja a sportolót, aki már mindent elért? Az, hogy mindig vannak új célok!”  – interjú
Sorolni is hosszú lenne, milyen fejlesztések és beruházások zajlottak az elmúlt években Sárközújlakon, elég csak a többhektáros parkor, az aszfaltozásokat, a hamarosan elkészülő tűzoltóállomást, vagy a tervezett ANL-lakásokat említeni — Piricsi polgármester mégsem szereti a „városi életkörülmények” kifejezést. Ő méltó életkörülményeket akart és akar teremteni a továbbiakban is kisvárosban (de nem csak) élők számára.

Sárközújlak Szatmár megye hatodik legnagyobb lélekszámú települése és hetedik legnépesebb önkormányzata. Dinamikusan fejlődik, ami a gazdasági lehetőségein túl Piricsi Arthur polgármester stratégiájának a gyümölcse. A munkát viszont közösen végzik, emeli ki mindig a városvezető.

hirek/2024/06-junius/sarkoz/93e8e572-8a86-451b-a687-3b447a569edf.jpg

- Polgármester úr, Ön immár 12 éve áll Sárközújlak élén. Emlékszik még arra, milyen indíttatásból és milyen elképzelésekkel vágott neki ennek a munkának? 
- A dolgok addigi állásával elégedetlen lakosok kerestek meg, hogy nem érdekelne-e a polgármesteri tisztség. Mindig is vonzott annak a lehetősége, hogy segítsem, támogassam a közösséget, amelyben születettem és éltem. Láttam, tudtam, hogy változásra, új lendületre, hosszú távú stratégiára van szüksége a városnak.

hirek/2024/06-junius/sarkoz/7.webp

- Milyen körülmények jellemezték akkor a sárközújlaki mindennapokat?
- Sárközújlak 2006-ban kapott városi rangot, de ebből hosszú ideig több hátránya született, mint előnye. Ezt a tendenciát kellett megfordítanunk és megtalálnunk a lehetőségét annak, hogy a község elindulhasson végre a fejlődés útján. Nem szeretem azt a kifejezést, hogy városi életkörülményeket akartunk teremteni, mert ez nem sokat mond, Mi méltó életkörülményeket akartunk teremteni az itt élőknek és ez a munka nem ért véget. 

- Mire a legbüszkébb eddigi munkájából?
- Sárközújlak az elmúlt évtizedben két ütemben fejlődött. Feladatunk volt egyrészt a sokéves lemaradás bepótolása, gondolok itt elsősorban az alapinfrastruktúrát érintő beruházásokra, ezzel párhuzamosan pedig olyan újszerű terveket kiviteleztünk, amelyek rendezett, élhető településhez vezettek. Továbbra is van azonban néhány fontos és alapvető dolog, ami még mindig hiányzik, és amelyeket egyszer és mindenkorra meg kell csinálnunk. Azt hiszem, arra lehetünk a legbüszkébbek – mert ez mindig is csapatmunka volt, soha nem csak a polgármesterről szólt – hogy tartani tudtuk ezt a két frontot: aszfaltoztunk és parkot építettük, kanalizáltunk és játszótereket alakítottunk ki, járdákat építettünk és iskolát újítottunk fel.   

hirek/2024/06-junius/sarkoz/4.webp

- Hogyan látja Sárközújlak jelenlegi helyzetét?
- Az elmúlt években sok olyan döntést hoztunk, amelyekkel az volt a célunk, hogy Sárközújlak még élhetőbb, még inkább család- és gyerekbarát, illetve beruházóbarát város lehessen. Azt gondolom, hogy a sokéves munkának mára látszik a gyümölcse, gondoljunk csak a város központjában lévő szabadidőközpontra, a felújított iskolákra, az új játszóterekre, vagy a gyerekeknek szóló KRESZ-pályára. Ezzel párhuzamosan pedig nagyon sokat dolgoztunk az alapinfrastrutúra kialakításán. 

hirek/2024/06-junius/sarkoz/6.webp

- Mit lehet elmondani az infrastruktúra jelenlegi állapotáról?
- Csak az utóbbi négy évben nagyjából 11 millió lejt költöttünk aszfaltozásra. Dolgoztunk mind a négy településen: Sárközújlakon, Adorjánban, Kissárközön és Meggyesgombáson egyaránt. Ehhez köthető a több kilométernyi járda megépítése, parkolók kialakítása is. Kissárközön és Meggyesgombáson 5,6 millió lejből épült ki az ivóvíz-hálózat, Adorjánban, Kissárközön és Meggyesgombáson 11,5 millió lejből a szennyvízhálózat. További 13,5 millió lejt hívtunk le sikeresen Sárközújlak régi kanalizálási rendszerének korszerűsítésére. Ami a közvilágítást illeti, Sárközújlakon, Meggyesgombáson és Kissárköz egy részén teljesen új rendszer működik, azaz minden villanyoszlopon korszerű, takarékos égő világít egész éjjel. Adorján és Kissárköz másik felének korszerűsítésére pályázatot nyújtottunk be.

hirek/2024/06-junius/sarkoz/3.jpg

- Hogyan érinti Sárközújlakot a tervezett Szamos Expressz gyorsforgalmi út?
- Románia és Magyarország közös beruházásaként épül majd meg az a gyorsforgalmi út, amely összeköti Nyíregyházát, Szatmárnémetit és Nagybányát. A magyar oldalon már épül az út, az országhatár – Szatmárnémeti közötti szakaszra pedig már kiírta a kormány a közbeszerzést. Következik a Szatmárnémeti – Nagybánya szakasz. Amely egyrészt mentesíti majd Sárközújlakot a tranzit nehézforgalomtól, jelentősen növelve a közlekedés biztonságát, csökkentve a zaj-és levegőszennyezettséget. Ráadásul a gyorsforgalmi út révén Sárközújlaknak közvetlen kapcsolata lesz a nyugat-európai autópálya-hálózattal, ami komoly gazdasági lehetőségeket hordoz magában az itt élők számára. Türelmetlenül várjuk tehát az útépítés elkezdését.

hirek/2024/06-junius/sarkoz/11.jpg

- Mire gondolt, élhető településről beszélt?
- Szomorú, hogy 2024-ben még mindig az alapinfrastruktúra kiépítéséről kell beszélnünk. Persze fontos, hogy Sárközújlak és a hozzá tartozó települések minden háztartásában jó minőségű víz folyhasson a vezetékekben, illetve minden ház előtt korszerű utak legyenek. Ezzel párhuzamosan azonban gondolnunk kell a városképre, a szociális szolgáltatásokra, a szabadidő eltöltésére! A város képén sokat javított a 3,5 hektáros új park kialakítása és keressük a finanszírozást a Vécsey-kastély felújítására, amely legoptimistább becslések szerint is 8 millió euró körüli összeget jelent. A szabadidő optimális eltöltésében is segít a park, de a sportolni vágyóknak hamarosan sportcsarnok is a rendelkezésére áll majd. Következik a líceum felújítása is, valamint mindkét iskola korszerű felszereléseket kap. De segíti az oktatást a meleg ebéd, amit minden diák megkap minden nap, illetve fogorvosi rendelővel is igyekszünk támogatni a gyerekeket. Az oktatást és az egészségügyi rendszert szolgálják majd az ANL lakások, a lakosság személyes és vagyonának biztonságát pedig a hamarosan megépülő tűzoltósági alegység amelyet új, korszerű autóval látunk el. Erre gondolok, amikor élhetőbb település kialakításáról beszélek. Persze, nem mondunk le a földgázhálózat kiépítésének álmáról, mint ahogy arról a valóságról sem, hogy  7,75 millió lejből fogunk idén aszfaltozni, a 13,5 millióból tovább korszerűsítjük a kanalizálást.

hirek/2024/06-junius/sarkoz/9.webp

- Mi motiválja a további munkára?
- Mi motiválja a sportolót, aki már mindent elért? Az, hogy mindig vannak új célok! Az, hogy Sárközújlak négy települése szép, kellemes helység legyen, amelyekben jó élni. Amelyekből a fiatalok nem elköltöznek, hanem ahol jövőt akarnak építeni! Ehhez kell az infrastruktúra, kellenek a jó munkahelyek, kellenek a szabadidős lehetőségek. 

- Ön szerint mi a vasárnapi választás tétje? És itt most nem csak Sárközújlakra gondolok.
- Sokan megijedtek, amikor kiderült, hogy három választás lesz egyszerre. Pedig ez egy páratlan lehetőség! Lehetőség arra, hogy eldöntsük, mit szeretnénk: hogy mi, magunk építsük tovább a jövőnket, vagy hagyjuk, hogy visszamenjünk az időben és mások döntsék el, mi a jó nekünk! A történelem már annyiszor megmutatta, hogy nem adhatjuk más kezébe a sorsunk! Úgy gondolom, a sárközújlaki, Szatmár megyei és erdélyi közösségünk elég érett ahhoz, hogy megértse: nekünk kell döntenünk saját jövőnkről.  

Tóth Zsolt

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!