×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Percenként szállítottak el egy – egy újabb „sörhullát”

2022.09.18 - 19:48
Megosztás:
Percenként szállítottak el egy – egy újabb „sörhullát”
Egy korsó (azaz egy liter) sör 12,60 - 13,80 euróba kerül az idei Oktoberfesten
A hideg és a rekordmagas árak ellenére megteltek a sörsátrak az első este a világ egyik legnagyobb népünnepélyén, müncheni Oktoberfesten, amely két év járványügyi szünet után szombaton kezdődött — a résztvevők pedig igyekeztek bepótolni a két év kihagyást.

A szövetségi rendőrség vasárnapi összesítése szerint a bajor tartományi főváros legnagyobb szabású rendezvényének első estéje viszonylag nyugodt volt, egy ember miatt szexuális bűncselekmény gyanúja, egy másik ellen kábítószer birtoklás miatt indítottak eljárást.

A mentőszolgálatnak több munkája volt, rögtön az első este elérték a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest ritmusát, 22 óra körül már percenként szállítottak az egészségügyi állomásra egy-egy újabb ápolásra szoruló ittas látogatót, azaz „sörhullát” - nyilatkozott a több műszakban 450 mentőst és nagyjából 50 mentőorvost foglalkoztató szolgálat szóvivője, Markus Strobl.
A kereskedelmi forgalomban szokásosnál magasabb, 6 százalék körüli alkoholtartalmú fesztiválsör túlzott fogyasztása miatt kidőlt vendégek sorát egy fiatal nő nyitotta meg, akit röviddel 14 óra után kellett ellátni.

hirek/2022/szeptember/okt-3.jpg

A 17 napos, október 3-ig tartó fesztivált szombat délben nyitották meg. Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra - a művelet a harmadik ütéssel sikerült - , az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök, a konzervatív Markus Söder kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől rendezik a fesztivált.    

Az ital minden eddiginél drágábban kínálják, korsónként (ami 1 liter) 12,60-13,80 euró közötti összeget kérnek érte — ez csaknem 16 százalékos emelkedést jelent  2019-hez viszonyítva. Azonban a szervezők várakozása szerint a látogatók száma így is elérheti a járvány előtti éveket jellemző hatmillió körüli szintet.
Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 187. Oktoberfest Münchenben.

Hírszerkesztő

hirek/2022/szeptember/okt-2.jpg
Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest
A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.
Nem lesz idén Szatmári Oktoberfest
A koronavírus-járvány miatt elmarad az idei szatmári bajor sörünnep, jelentették be a szervezők.
Unalmas nyarunk lesz a koronavírus-járvány miatt
Steril lesz a szatmári fesztiválnyár 2020-ban, de legalább nyugodtan alhatnak a szatmárnémeti központban és a Kossuth-kert közelében lakók; egyik népszerű helyszínen sem fog dübörögni semmilyen zene az idei fesztiválszezonban. Minden le van fújva.