×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Pénzzé tehetik a sarat

2021.10.08 - 07:27
Megosztás:
Pénzzé tehetik a sarat
A hálózatépítéstől és pumpaállomástól teljesen eltérő beruházást célzó szerződést írtak alá tegnap az Apaservnél: csatornaiszap-tisztító állomás épül, ami nagyon sok előnnyel jár a cég számára.

A szatmárnémeti Apaserv Rt. egy rég áhított terve valósulhat meg jövő év közepéig: megépülhet az iszaptisztító állomás, ami nem csak jelentősen csökkentheti a veszélyes hulladéknak minősülő, a szennyvízből visszamaradt iszap mennyiségét, de értékesíthetővé is teszi azt. A törökországi Asos Kft. vezetője és az Apaserv vezérigazgatója írta alá tegnap azt a szerződést, amelyiknek az alján egy nettó 21,2 millió lejes összeg szerepel, de olyan előrelépést jelent ez a szennyvízelvezetést is végző szatmárnémeti vállalatnak, hogy rövid időn belül megtérül. Eddig ugyanis igen komoly terhet jelentett a cégnek a szennyvíz tisztítása után visszamaradt nagy mennyiségű iszap, azzal ugyanis semmit nem tudott kezdeni, el kellett szállítania a szeméttelepre. Ha másfél év múlva befejezik a törökök a munkát, nemcsak hogy csökken a csatornaüledék mennyisége, de annyira tiszta anyaggá lesz szűrhető, hogy nemcsak az építkezésben, de a mezőgazdaságban is felhasználható lesz.

Cement- és talajjavító

Leitner János, az Apaserv vezérigazgatója elmondta, hogy ebben az iszapban jelenleg gyógyszermaradványok, hormonok és néha nehézfémek is megtalálhatók, ezért nem lehetett ezzel az anyaggal semmit sem kezdeni. Ha a tisztítóállomás megépül, legrosszabb esetben is duplán nyernek: csökken a mennyisége, és felhasználható lesz útépítéseknél ballasztba, vagy cementkészítésben, de akár mezőgazdasági felhasználású tisztasági fok is elérhető lesz.

Közszolgáltatás-fejlesztés

A szerződés-aláíráson ott volt Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki elmondta, hogy ő annak örül leginkább, hogy az iszap nem fogja tovább terhelni a szamosdobi szeméttelepet, ahová eddig került, így a megye lakossága közvetve is nyer: lassabban fog megtelni a nemrég megnyitott új szemétcella. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere emlékeztetett: az ilyen beruházások jelentik az egyik részét a városvezetés terveinek, 2016-ban úgy indultak neki, hogy beruházókat hoznak a városba, infrastruktúrát fejlesztenek, EU-s pénzre tesznek szert, és javítják a közszolgáltatást. Az Apaserv mostani beruházása az utóbbi két kategóriába illeszkedik.

Kevesebb rossz szag

Az iszaptisztító állomást a szatmárnémeti szennyvíztelepen építik meg a törökök, a tervezési fázis után valamikor áprilisban kezdenek neki, ide fogják szállítani a megye más pontjain lévő szennyvíztelepeken termelt iszapot. Az Apaserv számításai szerint a rendszeres szállítás költségei ellenére is kifizetődőbb így megoldani, mint minden szeméttelepet ilyen megoldással felszerelni. Ha beindul az iszapszűrő, nem csak kevesebb és tisztább lesz ez a végterméke a csatornázási szolgáltatásnak, amivel környezetvédelem szempontjából is hatékonyabb lesz a cég, de csökken a szagszennyezés is, aminek köszönhetően még tovább javulnak az életkörülmények a megyeszékhelyen.

Princz Csaba

 

Kitartó házastársak jutalmazása
Folytatja a jó hagyományt a szatmárnémeti városvezetés: jutalmazza a hűséges házaspárokat.
Városi adó befizetése SelfPay gépeknél
Bekerült a megyeszékhely szinte kéttucatnyi pontján megtalálható befizető automatákat kezelő SelfPay vállalat rendszerébe a városi adóhivatal. Sok minden más mellett a helyi adók is kifizethetők a nonstop üzemelő automatáknál, érdemes kipróbálni.
Elkészült a színdarab, zajlanak a próbák
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium részt vesz a STAGE elnevezésű Erasmus+-pályázatban, melynek keretében egy színdarab íródott a kapcsolatok megváltozása az online hatására témakörben. A mű elkészült, jelenleg a próbák zajlanak a februári bemutató előtt.
Cookie