×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Pénteken viszi Marseille-be Mani a Dakar-motort

2021.11.25 - 15:07
Megosztás:
Pénteken viszi Marseille-be Mani a Dakar-motort
Pénteken indul a franciaországi Marseille-be a szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team pilótája, Gyenes Emánuel.

Itt hajóra teszi a versenygépet, vagyis a 450 köbcentis KTM Rally Replica modellt, amit a Dakar-rali szervezői átszállítanak a szaúd-arábiai Dzsiddába, ahonnan január 1-én elindul a világ legnehezebb ralijának a mezőnye a két hetes „kalandra”.
Mani csütörtökön a főtámogató cég szatmárnémeti székhelyének udvarán fogadta az újságírókat, hogy bemutassa azt a motorkerékpárt, amivel idén ismét meghódítja az Arab-sivatagot. „Ez ugyanaz a gép, amivel az elmúlt években is voltam a Dakaron, azonban az elmúlt hónapokban darabjaira szedtem, és ami lehetett, kicseréltem új alkatrészre” – mondta Mani, aki röviden elmondta a versenygép sajátosságait és felszereltségét is.
Arról már beszámoltunk, hogy Mani zsinórban harmadik éve a kisérőcsapat nélküli malle moto kategóriába indul, amint 2020-ban megnyert, idén pedig második lett. 2022-ben is dobogón szeretne állni, viszont elismerte, hogy ezúttal sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen sok rutinos motoros átnyergelt ebbe a kategóriába, így nagy csaták várhatók a dobogós helyekért. A rajtlistát látva tűzte ki célul azt is, hogy idén az első harmincba szeretne zárni.
„Már nagyon várom a versenyt. Ez az év jóra sikerült, és a magyar enduro-bajnoki cím megszerzése óriási motivációt jelent a számomra. Úgy érzem, ismét formába lendültem” – mondta Mani, majd köszönetet mondott a támogatóknak is kiemelve többek között, hogy idén a sportminisztérium is segítséget nyújtott neki abban, hogy rajthoz állhasson pályafutása 12. Dakar-raliján.

cropped-gyenesMani-6
A szatmári versenyző december 27-én indul majd Szatmárnémetiből a németországi Frankfurtba, és innen megy majd Szaúd-Arábiába, hogy január 1-ig átvegye a versenygépét és a felszerelését a 2022-es Dakar-ralira. 
A versenytávról várhatóan ezen a hétvégén közöl majd részleteket a szervező, de azt már lehet tudni, hogy január 1-én egy közel 900 kilométeres szakasz vár a mezőnyre, hogy Dzsiddából eljussanak Hailba, ahonnan január 2-án elrajtol a Dakar-rali 2022-es kiírása. Január 8-án Rijádban lesz a szabadnap, és január 14-ig, a dzsiddai célvonalig az össztáv körülbelül 7000-7500 kilométer lesz.
Mani kétszer nyerte meg a maraton kategóriát (2011, 2015), 2020-ban a malle moto kategóriában volt a legjobb, összetettbeli legjobb eredménye pedig a 2016-os 14. hely.

Pesek Attila
 

Mani: „El lesz adva ez a motor”
Konfettivel, pezsgővel és tapssal várták Gyenes Emánuelt Szatmárnémetiben a csapat névadó szponzorának a székhelyén. A Dakar-rali teljes távját tizedik alkalommal teljesítő motorkerékpáros versenyző rengeteg műszaki gonddal küzdött, de nem elégedetlen.
Törött motorral teljesítette a távot
Szombaton késő este érkezett meg a frankfurti reülőjárattal Bukarestbe a szatmári Dakar-hős, Gyenes Emánuel, de hétfőn már itthon van a világ legnehezebb terepralijának legendás versenyzője.
Megvan a tizedik teljes Dakar: célba ért Gyenes Mani
Tizedik alkalommal vitte végig a Dakar-rali teljes versenytávját a Szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team pilótája.
Cookie