×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

2022.02.24 - 14:51
Megosztás:
Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői
Rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Ukrajnát ért orosz támadás miatt. A tanácskozás videókonferencián zajlik majd -  jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) negyedik cikke szerint a NATO-tagországok tanácskozást kezdeményeznek, ha bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.
A főtitkár hangoztatta: "kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet". Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe, viszont nem szándékozik csapatokat Ukrajnába telepíteni.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács csütörtöki sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba. "Megnöveltük készenléti kapacitásainkat, hogy minden rendkívüli helyzetre reagálni tudjunk" - áll a közleményben.
A nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy "térjen le az erőszak és az agresszió útjáról, máskülönben Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia tettei következményeiért".
Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács, a tagok csütörtök esti rendkívüli egyeztetését megelőző sajtóközleményében, elítélte Oroszország "példátlan katonai agresszióját" Ukrajna ellen. Az uniós szervezet elítélte továbbá Fehéroroszország részvételét is a beavatkozásban, és nemzetközi kötelezettségei betartására szólította fel a minszki vezetést.  

"Követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel a katonai akciókkal, feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Az erő és a kényszer ilyen jellegű alkalmazásának nincs helye a 21. században" - hívták fel a figyelmet az Európai Tanács tagjai. A sajtóközlemény szerint a tagállamok vezetői rendkívüli tanácskozásukon "elvben megállapodnak az Oroszország elleni további intézkedésekről, amelyek és súlyos következményekkel járnak majd Moszkva számára". MTI

Dîncu: a NATO-csatlakozással a legerősebb biztonsági garanciát szerezte meg Románia
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő 18 évvel ezelőtti csatlakozással biztonságának legerősebb garanciáját szerezte meg Románia — hangsúlyozta Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap Kolozsváron, a NATO romániai napja alkalmából tartott eseményen.
A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson
Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis — számolt be az elnöki hivatal.
Kormány: a NATO-tagállamok katonai gépei mentesülnek a léginavigációs és repülőtéri díjak befizetése alól
A NATO-tagállamok katonai gépei mentesülnek a léginavigációs és repülőtéri díjak befizetése alól - erről szóló sürgősségi rendeletet fogadott el szerdán a kormány.