×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

Pénteken érkezik Nagykárolyba a Petőfi-futás

2022.09.23 - 08:11
Megosztás:
Pénteken érkezik Nagykárolyba a Petőfi-futás
Ma 18 óra 30 perckor az egykori Aranyszarvas fogdóban állnak meg jótékonysági futás résztvevői (Fotó: MTI)
Kedden Petőfi szülővárosából, Kiskőrösről startolt az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, hogy 500 kilométer megtétele után Koltón érjenek célba — pénteken kora este Nagykárolyban állnak meg „egy szusszanásra.”

Minden eredmény és kudarc mellett bízni kell a jövőben, és a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni, akár egy-egy futómozgalom révén is - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden kora délelőtt Kiskőrösön, az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági futás rajtján. Potápi hangsúlyozta: a kezdeményezés egyrészt a másokon való segítést, a véradást népszerűsíti, másrészt az egészséges életmódra nevelést és annak követését, legfontosabb célja azonban az, hogy a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősítse a magyarokban a táv valamennyi állomásán, de az út során is folyamatosan.

 Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója, a kezdeményezés ötletgazdája és önkéntes szervezője úgy fogalmazott:  magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalása, amit a határok sem tudnak szétszakítani. Emlékeztetett arra is: míg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén a Petőfi Sándor-emlékév kapcsán mindez a kultúrával is kiegészül, s éppen ezért rajtol az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről — és a staféta a költő Szeptember végén című versét tartalmazza.

A magyar-román határt elhagyva a résztvevők Böjte Csaba három gyermekotthonába is befutnak, a nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek —  Székelyhíd és Koltó között pedig érintik majd azt a lelki tanösvényt, amelyet Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelme ihletett, és amelynek legfőbb állomása Nagykároly (és nem mellesleg Gui Angéla szülővárosa).
Szeptember 23-án, azaz ma, 18:30-kor Nagykárolyban, az egykori Aranyszarvas fogadóban (ma városháza) állnak meg a futás résztvevői, ahol Kovács Jenő polgármester fogadja őket.

Hírszerkesztő
 

Befutott Nagykárolyba az Egy vérből vagyunk csapata
Péntek kora este, az előzetesen meghirdetett program szerint percre pontosan futottak be az egykori Aranyszarvas fogadó épülete elé az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői.