×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Példaértékűnek nevezte Tánczos Barna a Bihar megyei hulladékgazdálkodást

2021.07.26 - 16:47
Megosztás:
Példaértékűnek nevezte Tánczos Barna a Bihar megyei hulladékgazdálkodást
A Bihar megyei hulladékgazdálkodás megszervezése példaként szolgálhat más megyéknek, de még a fővárosnak is - jelentett ki hétfőn Nagyváradon Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki megszívlelendőnek tartja a Bihar megyei prefektusnak a vonatkozó jogszabályokra tett módosító javaslatait.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető gratulált a Bihar megyei helyhatóságoknak és a megyei önkormányzatnak a szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséért, szerinte kevés megye büszkélkedhet hasonló teljesítménnyel. Tánczos Barna üdvözölte, hogy a helyi és a megyei hatóságok folyamatosan a hulladékgazdálkodás tökéletesítésén fáradoznak.

Dumitru Ţiplea Bihar megyei prefektus a hulladékok ideiglenes tárolására, az ideiglenes hulladéklerakók engedélyeztetésére és az országhatárt átlépő hulladékszállításra vonatkozó jogszabályokat módosító javaslatcsomagot adott át a miniszternek.

A kormány megbízottja elmondta, hogy míg másfél éve mindössze tíz ideiglenes hulladéklerakó volt a megyében, mára az engedélyezett létesítmények száma eléri a 65-öt.

A prefektus rámutatott, hogy a jelenlegi törvények szerint bárki kérheti egy ideiglenes hulladéklerakó engedélyeztetését három évre az alapvető követelmények (például a helyszín bekerítése) teljesítése nélkül, a jogszabály még a településektől való minimális távolságot sem írja elő.

Tánczos Barna a sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hulladékgazdálkodást példásan megszervező Bihar megyében több tucat ideiglenes lerakó működik, amelyeken 'bizonyos vállalatok az engedélyek birtokában illegális tevékenységeket folytatnak'.

A román határon át külföldről érkező hulladékokról a prefektus elmondta: a szállításukat egyetlen, szakszemélyzettel ellátott határátkelőn keresztül kellene lebonyolítani.

Tánczos Barna a prefektus szavaira úgy reagált: a minisztérium nyitott a törvénymódosító javaslatokra, és megoldást fognak találni az európai országokból Romániába irányuló hulladékszállítás megfékezésére. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban az illetékes hatóságok erőfeszítéseket tettek a jelenség felszámolására.

'Mindezek ellenére azt tapasztaljuk, hogy utólag hamisnak vagy hiányosnak bizonyuló dokumentumok alapján Romániába nagy mennyiségű hulladék jut be, ahol gazdátlan marad, vagy legjobb esetben lerakókba kerül' - jelentette ki a sajtótájékoztatón a környezetvédelmi miniszter.
AGERPRES

Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert
Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.
Fontos a minőségi szelektív gyűjtés
Tegnap hivatalosan is átadták a szamosdobi regionális hulladéktározó új, második celláját, amely közel 3 hektárnyi területen fogadja a megyéből ide érkező hulladékot a következő hét évben.
Holnap e-hulladék-gyűjtés Szatmárnémetiben
Szombaton, szeptember 25-én ismét ingyenesen lehet leadni az elektromos és elektronikai hulladékokat Szatmárnémetiben: délután 2 óráig három helyszínen is gyűjtik ezeket.
Cookie