×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Vidék

Páskándi Gézára emlékeznek Szatmárhegyen pénteken

2023.05.18 - 18:23
Megosztás:
Páskándi Gézára emlékeznek Szatmárhegyen pénteken
„Legyen élet és a gondokon felülemelkedni derű — mert csak azzal lehet” vallotta Páskándi (Fotó: a szerző archív felvétele)
„Van, ami olvasandó, van, ami mondandó, de mind-mind megírandó, mert költészetben szégyen nincsen; akár a születés, akár a halál, oly szégyentelen a líra” — születésének 90. évfordulóján szülőfalujában, Szatmárhegyen emlékeznek Páskándi Gézára.

Idén sem marad el a hagyományos Páskándi-megemlékezés Szatmárhegyen, ahol a klasszikus-kortárs, humoros, örök lázadó, a groteszk és abszurdoid látásmóddal merészen kísérletező író-költő 90 évvel ezelőtt született. 

Mint azt Muntán Antal iskolaigazgatótól megtudtuk, a rendezvénysor május 19-én, pénteken az előző évek rendje szerint a Páskándi-szavalóversennyel kezdődik, amelynek 14 órától a régi iskola épülete ad otthont, s amelyen a megye legkülönbözőbb tanintézményeiből érkezett 31 kisdiák bizonyítja majd versmondó tudását. 

18 órától a Kossuth-díjas költő, író egykori szülőházának domboldalra kapaszkodó udvarán folytatódik a megemlékezés — itt Huszti Gyula, a Szatmárhegyi RMDSZ elnöke mond ünnepi beszédet, Duca Ioana történelemtanárnő idézi a költőt, akárcsak a Szatmárhegyi Általános Iskola diákjai, vidám, mókás és mosolyt fakasztó Páskándi-gyermekversekkel.

A főhajtás 19 órakor a település központjában álló Páskándi-szobornál folytatódik, ahol elsőként Szűcs Szabolcs polgármester köszönti az emlékezőket, majd Pataki Csaba megyei RMDSZ- és megyei tanácselnök fogalmazza meg ünnepi gondolatait, azt követően pedig Marián Éva könyvtáros, a legnagyobb Páskándi-gyűjtemény gondozója beszél az író-költőről. A gyermekek szavalatai természetesen innen sem hiányoznak, igazolandó Páskándi „legyen élet és a gondokon felülemelkedni derű — mert csak azzal lehet” hitvallását.

A koszorúzást követően a rendezvénysor szeretetvendégséggel zárul a kultúrotthonban.

A szervezők minden tisztelőt, érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!